Scandal între Direcţia Silvică Sălaj şi Curtea de Conturi a României

Andreea Vilcovschi 10 aprilie 2013 4
Scandal între Direcţia Silvică Sălaj şi Curtea de Conturi a României

Sinteza unui raport de audit privind „Situaţia patrimonială a fondului forestier din România în perioada 1990-2012”, întocmit de Curtea de Conturi a României, dezvăluie faptul că Direcţia Silvică (DS) Sălaj a retrocedat ilegal 280,4 hectare din Rezervaţia Pădurea Lapiş.
Contactat pentru a oferi lămuriri cu privire la acest aspect, Dorel Oros, directorul DS Sălaj, a contestat cu vehemenţă veridicitatea acestor informaţii. Potrivit spuselor sale, instituţia pe care o conduce nu a retrocedat nicio suprafaţă din fondul forestier al rezervaţiei monument al naturii.
Rezervaţia naturală „Pădurea Lapiş” a fost în custodia DS Sălaj încă de la înfiinţare, din anul 2004. De altfel, toate demersurile necesare înfiinţării acestei rezervaţii au fost făcute de instituţia în cauză.
„În temeiul Legii nr.247/2005, a fost depusă de către o persoană fizică, cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 463,61 ha teren cu vegetaţie forestieră, care cuprindea şi Rezervaţia Naturală „Pădurea Lapiş”. Prin Hotărârea nr.18/02.02.2007, Comisia Judeţeană Sălaj respinge cererea de reconstituire a suprafeţei solicitate. Împotriva Hotărârii Comisiei se formulează plângere, iar prin Sentinţa civilă nr. 635 din data de 30.05.2007 pronunţată de Judecătoria Şimleu Silvaniei, rămasă definitivă şi irevocabilă, instanţa dispune reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 463,61 ha teren cu vegetaţie forestieră”, a explicat Oros.
Acesta a adăugat că din cele aproape 464 de hectare, instanţa a stabilit amplasamentul doar pentru 100,61 ha, diferenţă, care era amplasată în „Pădurea Lapiş”, fiind subiectul mai multor discuţii şi acţiuni în instanţă în perioada 2007 – 2011.
În octombrie 2011, Comisia Judeţeană a solicitat DS Sălaj efectuarea demersurilor necesare în vederea punerii la dispoziţia Comisiei locale de fond funciar Nuşfalău a diferenţei de 363 hectare, sub sancţiunea sesizării Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi a aplicării unor amenzi. În urma acestei solicitări, se încheie un protocol cu Comisia locală Nuşfalău, prin care se pune la dispoziţie suprafaţa. „Respectivul protocol a fost atacat în instanţă de către DS Sălaj, iar la ora actuală există o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă, prin care fondul forestier al Rezervaţiei rămâne în proprietatea publică a statului”, a precizat oficialul sălăjean.
Dorel Oros este de părere că raportul Curţii de Conturi a României dezinformează grosolan opinia publică cu privire la retrocedarea Rezervaţiei Naturale „Pădurea Lapiş”, Direcţiei Silvice nefiindu-i solicitat un punct de vedere în elaborarea materialului.

Comentarii

comments

4 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. ... 11 aprilie 2013 at 07:54 - Reply

  Oros D. nu dezinformeaza pe nimeni?Nici chiar pe membrii liberali din zona?

 2. Anonim 11 aprilie 2013 at 08:02 - Reply

  pacaliciul usl…cine e?..oros e..oros e..!!

 3. nae l. 11 aprilie 2013 at 08:35 - Reply

  Retrocedarea padurilor catre Primaria Zalau, a fost o mare gresala ! Exploatarea masiva a acestor paduri, de catre Ocolul Silvic Stejarul , cu comercializarea masei lemnoase direct din padure , constituie ,fara indoiala un abuz !

 4. Anonim 11 aprilie 2013 at 14:56 - Reply

  Primaria Zalau a obtinut in 2009 retrocedarea unei suprafete de 38 ha teren din domeniul public al statului administrat de Statiunea pomicola fara ca acest teren sa fie trecut in domeniul privat al statului prin H.G.pentru a putea fi legal retrocedat. Nimeni nu a luat nici o masura legala pentru a opri acest abuz ,nici macar administratorul legal al terenului.A fost astfel distrusa toata baza genetica si colectia de soiuri ,valoarea pagubei este inestimabila .

Lasa un Raspuns »