Salajul pune umarul la consolidarea bugetului de stat

Magazin Salajean 23 noiembrie 2006 0

Salajul pune umarul la consolidarea bugetului de statStigmatul de judet sarac cu care am infierat, ani la rand, atat noi – jurnalistii, cat si oficialii acest judet, ar cam fi cazul sa dispara de pe fruntea Salajului. Potrivit unui clasament al Agentiei Fiscale (ANAF), intocmit pe baza sumelor cu care judetele tarii au contribuit la bugetul de stat, Salajul ocupa un loc 30, din cele 41 de judete plus Bucurestiul, ceea ce reprezinta o pozitie apreciabila, luand in considerare populatia judetului si resursele sale financiare.

Pana la data de 31 octombrie, Salajul a virat la Bugetul de Stat 214,79 milioane lei, o suma mai mare, decat cea cu care au contribuit la efortul de stat judete ca Bistrita – Nasaud, Botosani, Caras-Severin, Covasna, Ialomita, Olt, Teleorman, Vaslui sau Vrancea, judete dintre care multe nici macar nu au depasit pragul de 200 de milioane. Mai mult, dupa suma virata la bugetul de stat, Salajul s-ar putea masura in forta cu Alba, Braila, Gorj, Harghita, Maramures, Neamt sau Valcea.

Suma totala virata de Salaj statului se ridica la valoarea de 367,86 lei, total in care intra si contributia la bugetul de asigurari sociale de stat, bugetul de asigurari pentru somaj si bugetul de fond national unic de asigurari sociale de sanatate. Pe de alta parte, conform datelor furnizate de catre directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj, Laurentiu Butiri, Salajul a cheltuit, pana la data de 31 octombrie, 387,52 milioane lei. Diferenta de 19,66 milioane lei reprezinta deficitul bugetar al judetului, acoperit de catre stat, a explicat directorul DGFPS.

Totusi, asa cum a mai explicat Laurentiu Butiri, cifrele din clasamentul ANAF nu sunt relevante, dat fiind faptul ca plata taxelor catre bugetul consolidat de stat este fluctuanta, de la o luna la alta. Un clasament adevarat s-ar putea face la sfarsitul anului. Ceea ce vedem noi aici nu reprezinta altceva decat gradul de colectare a taxelor, la zi, a spus Butiri, reamintind ca au fost situatii cand Salajul s-a aflat, mai demult, din acest punct de vedere, intr-un alt clasament, pe locul I. Dar, chiar si asa, faptul ca Salajul a fost situat cu mult deasupra unor judete din tara, la capitolul bani, reprezinta o nota buna, atat pentru oficiali, cat si pentru politicieni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »