Sălajul, printre judeţele cu cea mai slabă activitate economică

Andreea Vilcovschi 25 septembrie 2012 2
Sălajul, printre judeţele cu cea mai slabă activitate economică

Economia Sălajului nu dă semne de redresare. Atât la capitolul suspendări, cât şi în ceea ce priveşte dizolvările, respectiv radierile, numărul societăţilor afectate a crescut în primele opt luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2011. În paralel, tot mai puţini sălăjeni fac demersurile necesare pentru a se lansa în afaceri.

Conform ultimelor date prezentate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), doar 1.060 de firme s-au înfiinţat în judeţul Sălaj în primele opt luni ale acestui an, cu 18,27 la sută mai puţine decât în 2011. Această situaţie plasează judeţul nostru la coada clasamentului naţional. Cele mai neglijate au fost întreprinderile individuale, al căror număr s-a redus cu aproape 37 procente, de la 163, acum un an, la 102 în 2012.

La sfârşit de august, în Sălaj figurau ca activi din punct de vedere juridic 10.073 comercianţi, din care 4.635 persoane fizice autorizate şi 5.438 persoane juridice. Raportat la situaţia din 2011, numărul operatorilor economici activi a crescut modest, cu doar 2,31 la sută.

Deşi statistica afacerilor deschise sugerează o relansare a activităţii economice, datele ONRC înregistrează şi o creştere semnificativă a numărului societăţilor care s-au “evaporat”. Comparativ cu 2011, în primele opt luni ale anului, în Sălaj şi-au suspendat activitatea 365 de firme. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, saltul înregistrat este de 43,70 la sută. Şi aceste valori ne plasează printre codaşii ţării.

Că economia locală este în suferinţă o arată şi situaţia dizolvărilor, unde numărul societăţilor afectate a explodat. Mai exact, o spun informaţiile furnizate de ONRC, 207 operatori sălăjeni şi-au încetat activitatea în primele opt luni din anul în curs, faţă de doar 66 în 2011.

Acelaşi trend ascendent se înregistrează şi pe segmentul radierilor, în perioada ianuarie-august 2012 fiind radiate 667 de companii, cu aproape 7 procente peste nivelul din anul precedent.

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Andrei 25 septembrie 2012 at 14:19 - Reply

    Din păcate, “revoluţia” română a dus la distrugerii economiei sălăjene. Practic, numai prin dispariţia a două întreprinderi fanion ale economiei socialiste, de la aceea vreme, IAIFO şi Emailaţi, s-au pierdut 10.000 locuri de muncă.
    Mai rău, nu se întrevede nimic bun, în continuare.

  2. TEPES 26 septembrie 2012 at 14:00 - Reply

    ……..DAR NICI CEI SERIOSI NU SUNT STIMULATI…………..VEZI INTENTIA MICHELIN, STAREA DRUMULUI DIN NUSFALAU PINA LA HANNA , UNDE MUNCESC DIRECT PESTE 800 OAMENI PLUS…….

Lasa un Raspuns »