Salajul a primit fonduri suplimentare pentru descarcarile arheologice

Magazin Salajean 15 august 2007 0

Salajul a primit fonduri suplimentare pentru descarcarile arheologice

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a declarat ca judetul a primit o noua suma de bani pentru descarcarile arheologice la Autostrada Transilvania, dupa ce banii primiti initial au fost epuizati fara sa se descarce de sarcina vreun metru de teren. Salajului i-au fost alocati alti bani pentru descarcarile arheologice la Autostrada Transilvania. Nu stiu exact despre ce suma e vorba, dar am discutat cu cei de la Bechtel si ne-au spus ca vor sa lucreze serios la exproprieri, pentru ca au ramas in urma si in Bihor, iar la noi nici macar nu au inceput. Exproprierile din Salaj trebuie demarate in zona localitatilor Ip si Marca, pentru ca acolo va fi deschis santierul, a spus Tiberiu Marc.

Acesta a declarat ca oficialii Bechtel au intentia de a lega rutele de transport astfel incat sa se poata circula cat mai repede pe autostrada dinspre vest si ca mutarea santierelor din aceasta perioada este cauzata doar de faptul ca nu au deschis front de lucru atat cat ar trebui.

Noua suma primita de la Guvern in Salaj vine dupa ce toti cei 276.000 de lei primiti initial de judet pentru cele 28 de situri ce trebuie descarcate arheologic au fost epuizati, dar nici un metru de teren nu a fost eliberat de sarcina.

Seful sectiei Arheologie a Muzeului Judetean de Istorie si Arta Salaj – Zalau, Gheorghe Tamba, a declarat cu aproximativ o luna si jumatate in urma ca banii primiti initial au fost folositi pentru sapaturi pe tronsonul Ip-Port (2.5 kilometri), unde Bechtel va incepe lucrarile la autostrada in Salaj si unde vrea sa deschida o fabrica de betoane. Suma a fost, insa, insuficienta, astfel ca am oprit lucrarile. Asteptam avizul autoritatilor centrale pentru ca cei 2.5 kilometri pe care am sapat sa fie descarcati de sarcina, a declarat Gheorghe Tamba.

Reamintim ca ritmul greoi in care se desfasoara sapaturile pe traseul autostrazii este cauzat si de faptul ca pana acum Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi nu se afla in proprietatea terenurilor peste care va trece autostrada. Ca urmare, proprietarii de terenurilor refuza arheologilor accesul pe parcele pentru efectuarea de sapaturi, mai ales ca parcelele au fost semanate cu culturi.

Descarcarile de sarcina trebuiau finalizate inca de anul trecut, dar pana acum nici un metru de teren nu a fost eliberat arheologic in judet.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »