Sălăjenii preferă brazii din import

Andreea Vilcovschi 4 decembrie 2012 2
Sălăjenii preferă brazii din import

Începând din 14 decembrie, silvicultorii sălăjeni pun în vânzare circa 11.000 de pomi de iarnă. Preţurile variază între 12,5 lei şi 25 de lei.

Pentru sărbătorile de iarnă din acest an, Direcţia Silvică Sălaj va scoate la vânzare circa 11.000 de pomi de Crăciun, din speciile douglas şi molid, cu 6.000 mai puţini decât în 2011, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dan Fogoş. „Anul trecut am pus în vânzare 17.000 de pomi, însă nu s-au vândut, ca urmare, am decis ca pentru sărbătorile din 2012, să reducem numărul la 11.000. Ne-am bucura să îi vindem şi pe aceştia”, precizează Fogoş.

Arborii provin din pepinierele Direcţiei Silvice, iar sălăjenii interesaţi îi vor putea achiziţiona, începând din 14 decembrie, de la cele şase ocoale silvice din judeţ. În Zalău, pomii de Crăciun vor fi comercializaţi la centrul de colectare a fructelor de pădure situat în vecinătatea societăţii Vinalcool. „Vindem doar în funcţie de solicitări”, ţine să menţioneze reprezentantul Direcţiei Silvice, ceea ce înseamnă că pomii vor fi tăiaţi pe măsură ce sunt comercializaţi. Preţurile variază în funcţie de înăţime şi sunt neschimbate de anul trecut. Astfel, un douglas sau un molid cu înălţimea cuprinsă între 0,7 şi 1,3 metri costă 12,5 lei, unul între 1,3 şi 2 metri costă 19 lei, iar un pom cu înălţimea cuprinsă între 2 şi 3 metri se va vinde cu 25 de lei.

Din cei 17.000 de pomi de Crăciun puşi în vânzare anul trecut, au fost comercializaţi doar 5.000. „Oamenii preferă pomii aduşi din străinătate ori pe cei proveniţi de la munte”, spune Fogoş. Potrivit acestuia, silvicultorii sălăjeni au avut, în trecut, o tentativă de a include în oferta proprie brazi în ghiveci. Încercarea lor nu a prins, însă, la sălăjeni, astfel că proiectul a fost abandonat. În schimb, peste circa trei-patru ani, sălăjenii îşi vor putea împodobi de Crăciun brazi argintii crescuţi în pepinierele judeţului: „În pepinierele pe care le deţinem în zonele mai înalte din judeţ, am plantat, în urmă cu câţiva ani, nişte brazi, care ar trebui să intre în producţie peste aproximativ trei-patru ani. Din păcate, Sălajul nu este o zonă propice pentru creşterea brazilor”.

Ca să ajungă la înălţimea potrivită pentru comercializare, pomii de Crăciun din speciile douglas şi molid au nevoie de şapte-opt ani, în timp ce brazii, de circa 10 ani.

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Ion 4 decembrie 2012 at 14:50 - Reply

  Caligula imperator,
  Si-a numit calul senator
  Ungureanu mai sinistru
  Si-a numit Bo(u)de ministru.

 2. nelu 4 decembrie 2012 at 15:12 - Reply

  Ioane ai preluta gresit,
  Corect era:
  Caligula imperator
  si-a facut calul senator
  iar Basescu cel sinistru
  Si-a facut iapa ministru!

Lasa un Raspuns »