Sălăjenii nu se înghesuie să-și vândă imobilele și terenurile

Sălajul se găsește pe ultimele trei locuri la nivel național, în privința tranzacțiilor imobiliare realizate în primele săptămâni ale acestui an. Și la numărul de ipoteci suntem, de asemenea, pe ultimul loc, lucru care nu reprezintă în mod necesar ceva rău pentru populație, ci doar pentru instituțiile financiar bancare. Trebuie, însă, specificat faptul că în realizarea acestui top o influență decisivă asupra rezultatelor o are populația fiecărui județ, prin urmare, nici noi și nici Tulcea, de exemplu, nu ne putem compara cu județe precum Cluj, Iași sau Timiș.

Cert este faptul că peste tot piața imobiliară se dezmorțește mai greu la început de an, iar acesta este un fapt cunoscut, dar județul ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici –Tulcea – a înregistrat un record nefericit anul acesta. Într-o lună întreagă, în tot județul Tulcea nu s-au vândut decât 11 apartamente și șapte case. În total, în ianuarie 2019, au fost 42 de tranzacții imobiliare, din care jumătate cu terenuri agricole, plus alte trei terenuri intravilane. Tulcea nu numai că a fost pe ultimul loc la nivel național, dar s-a aflat la distanță foarte mare de următorul clasat, județul Olt, în care au fost de trei ori mai multe tranzacții (131). Ultimele date înregistrate la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că anul 2019 a început cu un trend descendent de vânzări pe piața imobiliară. Între timp, a izbucnit și scandalul privind stabilirea nivelului ROBOR, ale cărui efecte încă nu au fost contabilizate. Din păcate, nici județul nostru nu stă deloc bine la acest capitol, astfel încât Sălajul se află la coada listei, pe ultimele trei locuri din totalul de 41 de județe.

Cifrele arată că, în ciuda salariilor majorate pentru mai multe categorii de angajați, sunt mai puțini românii care s-au mutat în casă nouă la început de an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Numărul tranzacțiilor imobiliare semnate în ianuarie a scăzut cu 28 la sută față de ianuarie 2018. A crescut însă procentul celor care și-au cumpărat apartamente cu bani împrumutaţi de la bănci.

Conform datelor oficiale de la ANCPI, în ianuarie 2019 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 30.733 de case și terenuri, cu 5.457 mai puține față de luna decembrie 2018, și cu 8.749 mai puține față de perioada similară a anului trecut. Mai puțin de jumătate din tranzacții s-au făcut cu banii jos (44 la sută). Cele mai multe vânzări, în luna ianuarie, s-au făcut în București – 5.395, Ilfov – 2.623, Timiș – 1.736, Brașov – 1.612, Cluj – 1.857, Iași – 1.148. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Sălaj – 173, Olt – 131 și Tulcea – 42.

Numărul românilor care s-au îndatorat la bancă pentru a-și lua apartamente sau terenuri a fost de 17.371, cu 1.055 mai mulți decât cei care au semnat ipoteci în ianuarie anul trecut. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate la nivelul Capitalei. În București, au fost semnate 3.395 de contracte de ipotecă, pe locul al doilea se află județul Ilfov, cu 1.584, iar Clujul este pe locul al treilea, cu 1.114 ipoteci. La polul opus, se află județele Sălaj – 63 ipoteci, Harghita – 57 și Gorj – 51 de ipoteci

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în prima lună a anului 2019 sunt Galați – 460, Vrancea – 454, Brăila – 412.

 

 

 

Leave a Comment