Reguli prea stricte pentru producatorii agricoli salajeni

Magazin Salajean 18 ianuarie 2007 0

Membrii Asociatiei Crescatorilor de bovine din Salaj si reprezentantii Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, s-au intalnit ieri, 17 ianuarie in sala de sedinte a Consiliului Judetean pentru a discuta pe marginea noii legislatii din domeniul agricol si pentru a se decide asupra noii structuri de conducere a asociatiei. Crescatorii de animale prezenti la discutii s-au aratat nemultumiti de conditiile mult prea stricte ce se impun la autorizarea, comercializarea si cresterea animalelor in contextul noilor norme europene.

Ioan Bujita, directorul executiv al DADR Salaj, se declara optimist din acest punct de vedere pentru ca, spune el, Ministerul a devenit sensibil la crescatori de bovine, si avem informatii ca, incepand cu luna aprilie, Agentia de Plati va intocmi cereri de subventie, si, chiar daca banii de la UE vor veni abia in luna octombrie, Guvernul Romaniei va incerca subventionarea prin plati complementare, prin DADR. Acest tip de subventii vizeaza in primul rand modernizarea sectorului zootehnic prin obtinerea de subventii la samanta, ingrasaminte si motorina. In aceeasi ordine de idei, Bujita a facut asigurari conform carora, in februarie vor exista deja subventii pentru bovine si pentru imbunatatirea calitatii produselor, fie ele lapte sau carne.

Autorizatia de functionare si comercializare pe piata de pe raza judetului poate fi obtinuta si de crescatorii de bovine in exploatatii individuale, respectand normele Sanitar Veterinare. Conditia care se impune in acest sens este aceea ca producatorul sa fie inregistrat la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, pentru verificarea calitatii. Mentionam ca, in acest moment, calitatea laptelui nu a ajuns la nivelul etapei a II-a de imbunatatire, Romania reusind sa obtina o derogare, astfel incat etapa va fii prelungita pana in 30 iunie 2008. Noua structura a Asociatiei Crescatorilor de Bovine Salaj este: presedinte – Rus Vasile, Cristolt; vicepresedinte – Szabo Istvan, Nusfalau; secretar – Barne Sabin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »