Reabilitari de vacanta la scolile din Boghis

Magazin Salajean 6 iulie 2007 0

Autoritatile locale din Boghis continua in aceste zile amenajarea sediului in care isi desfasoara activitatea, ne-a informat primarul Marina Ida Magdolna. Lucrarile au evoluat conform graficului, dar administratia locala a decis ca este necesara si extinderea curtii interioare si amenajarea unor anexe care sa includa un depozit de lemne si un garaj, astfel ca investitia, desi finalizata 95 la suta, va fi receptionata dupa ce si obiectivele amintite anterior vor fi duse la bun sfarsit.

Primarul ne-a spus ca noul sediu include o sala multifunctionala, care va fi folosita ca sala festiva, sala de sedinte si sala de oficiere a starilor civile, un oficiu pentru personalul Primariei, un coridor si anexe moderne pentru grupurile sociale. De asemenea, au mai fost amenajate, in subsolul imobilului, un refugiu pentru situatiile de urgenta si o incapere care sa primeasca destinatia de arhiva a autoritatilor locale.

Valoarea totala a investitiei este de 220.000 de lei, din care 150.000 de lei sunt asigurati de Guvern, restul fiind aportul bugetului local.

Tot reabilitari de cladiri, precum si izolari termice sunt trecute in lista de prioritati a autoritatilor locale si in ceea ce priveste scolile din comuna. Modernizarea celor doua unitati de invatamant a demarat anul trecut, cand Primaria a primit in acest sens de la Guvern 150.000 de lei. In prezent, prin alte doua proiecte, autoritatile administratiei locale au estimat un necesar pentru lucrari de 320.000 de lei. Nu am primit, insa, toti banii, desi am fi avut mare nevoie de ei. Pana acum, ne-au fost alocati 80.000 de lei pentru scoala veche din comuna, pe care ii vom folosi pentru introducerea retelelor de utilitati. Am fi dorit sa primim finantare si pentru reabilitarea cladirii, care este o investitie necesara, dar cum nu ne-au fost alocate fonduri in acest sens, vom rezolva, deocamdata, introducerea utilitatilor. Sper ca maine (astazi, n.r.) sa fie gata completarea Studiului de Fezabilitate cu aceste lucrari pentru utilitati, ca sa putem anunta licitatia, a declarat Marina Ida Magdolna.

Potrivit acesteia, alti 60.000 de lei au fost alocati de autoritatile centrale pentru scoala noua. Nici aceasta suma nu este suficienta pentru necesarul de investitii avut in vedere de autoritatile locale, dar acestea vor trebui sa se incadreze pentru moment in banii respectivi. Scoala are nevoie de un grup sanitar nou, dar acesta ar trebui construit ca o anexa la actualul imobil. Cum banii primiti nu ajung pentru o asemenea lucrare, am decis sa reparam pentru inceput acoperisul cladirii. Pe masura ce vom primi si alte fonduri, ne vom ocupa si de grupul sanitar, a spus Marina Ida Magdolna.

500.000 de lei pentru drumuri

Un proiect care va incepe in urmatoarele doua saptamani priveste reabilitarea drumului comunal dintre localitatile Boghis si Bozies, investitia de circa 500.000 de lei fiind asigurata de Consiliul Judetean. Proiectul face parte din planul judetean de dezvoltare rurala. Pana in acest moment am primit 40 la suta din valoarea totala a sumei de care avem nevoie, respectiv 200.000 de lei, a afirmat Marina Ida Magdolna. Din bani respectivi, vor fi asfaltati 1,6 kilometri de carosabil, dintr-un total de 3.3 kilometri. Caietul de sarcini pentru acest proiect a fost achizitionat de trei firme, iar castigatorul hotarat in 29 iunie este SC ARL Cluj Napoca. In cazul in care, in termenul de 15 zile de la desemnarea castigatorului, rezultatul licitatiei nu va fi contestat, autoritatile locale din Boghis vor semna contractul cu firma sus amintita in 18 iulie.

Canalizarea mai asteapta

Sistemul de canalizare, precum si introducerea retelei de canalizare menajera in cele doua localitati apartinatoare, Boghis si Bozies, va trebui sa mai astepte. Proiectul a fost declarat eligibil, suma pe care am primit-o in baza Ordonantei 7/2006 privind modernizarea zonelor rurale fiind de 360.000 de lei. Asteptam o noua ordonanta de urgenta prin care sa fie desemnate comunele beneficiare ale fondurilor respective, a afirmat primarul. Potrivit Marinei Ida Magdolna, cu toate ca acest act normativ trebuia primit in aceasta luna, avand in vedere situatia politica de la Bucuresti, el nu va veni mai repede de luna septembrie. In aceste conditii, comuna Boghis, aflata in lista pe locul 1.026, va primi fondurile abia catre sfarsitul anului sau la inceputul anului viitor. Sigur ca ne-ar fi placut sa primim banii acum, ca sa ne putem apuca de lucrari pe timp de vara, cand conditiile climatice permit aceasta. Cum lucrurile merg mai incet, va trebui sa ne descurcam cu deschiderea santierului si in toamna ori anul viitor chiar, a spus Maria Ida Magdolna.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »