Angajaţii Michelin Zalău au întrerupt activitatea în semn de protest

Angajaţii fabricii Michelin Romsteel Cord Zalău au oprit lucrul timp de aproape trei zile, nemulţumiţi fiind de faptul că revendicările lor nu au fost cuprinse în noul contract colectiv de muncă. Protestul a fost declanşat luni, 5 martie, în jurul orei 20, când muncitorii din schimbul 3 au refuzat să se întoarcă în secţii după pauza de masă.

Oamenii s-au plâns de faptul că liderii sindicatelor de la Michelin Silvania Zalău şi Michelin Victoria Floreşti au semnat contractul colectiv pentru anul în curs, ignorând solicitările celor aproximativ 400 de angajaţi ai unităţii de cord metalic. De altfel, liderul Romsteel Cord a refuzat să semneze documentul.
Revendicările lor includ introducerea unei grile de salarizare, în funcţie de complexitatea postului, acordarea de tichete de masă pentru fiecare zi lucrătoare la valoarea maximă stabilită prin lege, creşterea salariilor de bază în tranşe de vechime în unitate, cu sume cuprinse între 250 şi 450 de lei, precum şi acordarea a minim 25 de zile de concediu de odihnă, în condiţiile în care unitatea are activitate în industria metalurgică, ramură a industriei grele. De cealaltă parte, documentul aferent lui 2018 prevede creştere salarială în sumă fixă pentru toţi angajaţii Michelin România, de 215 lei, şi concediu minim de 21 de zile.

“Legislaţia în vigoare prevede că negocierile pentru contractul colectiv de muncă se poartă pe companie, nu pentru fiecare unitate de producţie. În aceste condiţii, soarta noastră a fost decisă de către cei care conduc sindicatele din Silvania şi Victoria, care au mai mulţi membri decât sindicatul nostru”, a precizat un angajat al fabricii de cord metalic de la Zalău.
Joi dimineaţa, conducerea Romsteel Cord i-a chemat din nou la discuţii pe reprezentanţii salariaţilor, promiţându-le că revendicările lor vor fi analizate. Muncitorii au decis, într-un final, să reia activitatea.
Contactaţi, oficialii multinaţionalei ne-au declarat: “Negocierile au avut loc, iar contractul a fost semnat pentru anul acesta. Suntem în continuare în contact cu reprezentanţii angajaţilor pentru a le înţelege punctul de vedere şi nemulţumirile”.

Alte articole

7 Thoughts to “Angajaţii Michelin Zalău au întrerupt activitatea în semn de protest”

 1. Anonim

  sclavi se va revolta din cand in cand

 2. anonim

  suntem deja gata vanduti

 3. Bbb

  🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 4. G3o

  La ora 20 e schimbul 2, nu 3.

  1. Anonim

   A vrut sa zica echipa 3(echipa 3 era schimbul2)

 5. Anonim

  Si sindicatul de la Tenaris Silcotub a incercat anul trecut ceva asemanator,dar nu lea prea mers.S-a reusit cu greu o marime de salariu intre 375 si 525 in functie de vechimea in fabrica,urmata binenteles prin taierea unor bonusuri.

 6. Anonim

  din pacate noi nu stim sa facem o greva serioasa o zi doua trei si gata asa sant si salariile

Leave a Comment