Piata de masini, influentata de razboiul partidelor pe marginea taxei auto

Magazin Salajean 5 februarie 2008 0

Vanzatorii si, totodata, cumparatorii de masini asteapta sa vada ce se intampla cu taxa de prima inmatriculare. Acestia spera ca vor scapa de ea, mai ales ca aud de nenumarati romani care vor sa se judece cu statul pentru banii dati pe taxa auto.

Deocamdata, cei care au apucat sa aduca masini in tara sunt deceptionati de faptul ca nu isi pot recupera banii investiti. Mai mult de atat, nimeni nu le garanteaza ca vor putea sa scoata un pret bun daca taxa ramane in vigoare. Ori, mai rau de atat, taxa are toate sansele sa creasca de la 1 iulie pentru majoritatea autoturismelor noi. Seful Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor Salaj, Remus Stanciu, ne marturiseste ca, in luna ianuarie, cu toate ca au fost emise peste 1.000 de certificate de inmatriculare, numarul acestora este considerabil mai mic decat cel inregistrat intr-una din lunile de la finele anului trecut. Potrivit lui Remus Stanciu, acest fenomen se datoreaza anuntului facut de Guvern cu privire la modificarea taxei auto, dar si intentiei partidelor din opozitie de a depune o motiune simpla, in urma careia taxa sa fie eliminata. In atari conditii, masinile importate de salajeni, si nu numai, sclipesc in soare, insa fara nici un folos. Se pare ca prea putine persoane sunt interesate sa le cumpere. Tragem concluzia ca cei care ar intentiona sa cumpere o masina second-hand din import, asteapta sa vada ce se va intampla cu atat de controversata taxa auto.

Nu cu mult timp in urma, guvernantii au anuntat ca actuala taxa de prima inmatriculare va suferi o serie de modificari. Astfel, pentru o masina noua, cu motor de 1,4 litri, taxa incepe de la 420 de euro, creste spre o mie la vechimea de patru ani si scade surprinzator la 500 de euro pentru o masina de 15 ani.

In cazul unui motor de 1,9 litri, taxa pleaca de la o mie de euro, creste la peste doua mii la patru ani vechime si scade, apoi, spre o mie la batranete.

Noua taxa, numita ^de mediu^, ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie, insa Guvernul a amanat, saptamana trecuta, adoptarea unei ordonante de urgenta pentru modificarea actualei taxe si a precizat ca se va consulta cu partidele parlamentare.

Pe de alta parte, PDL a anuntat ca a finalizat textul unei motiuni simple privind anularea taxei de prima inmatriculare, iar documentul urmeaza sa fie depus, saptamana viitoare, la Camera Deputatilor. Intre timp, sute de oameni care au achitat taxa de prima inmatriculare au dat statul in judecata si, deja, cativa dintre ei au castigat procesul la prima instanta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »