Peste 11.000 de hectare de padure au fost uitate de proprietari

Magazin Salajean 27 august 2007 0

Peste 11.000 de hectare de padure au fost uitate de proprietari

Retrocedarea terenurilor forestiere si paza padurilor – prioritatea Directiei Silvice Zalau au fost cele doua subiecte dezbatute in cadrul conferintei de presa de ieri, car a vut loc la institutia amintita.

Referitor la primul subiect, directorul executiv al institutiei, Dorel Oros, a declarat ca judetul Salaj se afla intr-o situatie de finalizare a legilor proprietatii. Au mai ramas aproximativ 5 la suta din cazurile de fond funciar care la, ora actuala, sunt in curs de rezolvare la instantele judecatoresti. Printre probleme se afla si cele legate de suprafetele de paduri confiscate de Statul Roman, ca urmare a aplicarii legilor CASBI, a precizat directorul Oros.

Cererea depaseste oferta…

Directorul Oros a precizat ca, in trei comune salajene, respectiv Marca, Nusfalau si Halmasd suprafata fondului forestier din raza teritorial-administrativa nu mai este de ajuns, in sensul in care cererile validate de punerile in posesie depaseste suprafata fondului forestier detinut in localitatea respectiva. Pentru noi, acest aspect este un semnal de alarma. S-a ajuns in aceasta situatie pentru faptul ca suprafetele de paduri, la anumiti proprietari, s-au dublat. Sunt cetateni care au luat suprafete de paduri pe doua categorii de acte, dar nu in mod ilegal, a afirmat directorul Oros.

Pentru acele comune unde sunt cereri validate si pe raza teritorial-administrativa a comunei nu se mai gasesc suprafete forestiere, proprietarii vor primi suprafete in cel mai apropiat perimetru.

O problema considerata importanta de conducerea Directiei Silvice Zalau face referire la aproximativ 11.800 de hectare de padure care, desi au proprietari, acestia nu manifesta nici un interes in a le intretine. La ora actuala aproximativ 11.800 de hectare de padure, pe care le adminstram, cu toate ca exista procese verbale de punere in posesie, cetatenii nu si le mai viziteaza de ani de zile, a adaugat directorul Dorel Oros.

O alta situatie delicata vizeaza 7.711 hectare de fond forestier, care la ora actuala nu sunt deloc pazite, care in opinia directorului, este tinta sigura pentru hotii de material lemnos. Aceste suprafete de padure nu sunt deloc pazite, din cauza ca proprietarul nu doreste sa incheie un contract de administrare cu institutia noastra. Si asta e marea problema, deoarece aceste paduri sunt tinta sigura a hotilor, a mentionat directorul.

O a treia situatie demna de luat in seama face referire la suprafetele de fond forestier care au fost puse la dispozitia administratiei locale, dar edilii refuza sa le dea in posesie. Un exemplu elocvent este cazul primarului comunei Plopis, care refuza cu vehementa punerea in posesie a proprietarilor. Este vorba de o suprafata de padure din satul Faget, care desi a fost pusa la dispozitia comunei, edilul refuza punerea in posesie a proprietarilor. In urma deplasarii efectuate in zona impreuna cu prefectul de Salaj, primarul a primit un termen de reglementare a situatiei. Este vorba de 4-500 de hectare de fond forestier, a precizat directorul.

Peste 150 de contraventii silvice, in sapte luni

In primele sapte luni ale anului in curs, s-au efectuat 502 actiuni de control privind circulatia materialelor lemnoase si taierile ilegale de arbori. In urma verificarilor s-au constatat 43 de infractiuni silvice, aplcandu-se 152 contraventii silvice, in special pentru nerespectarea regulilor privind circulatia materialelor lemnoase pe drumurile publice si taieri ilegale de arbori. Pentru toate neregulile depistate, s-au aplicat amenzi in valoare de 53.970 de lei.

Totodata, din cele 60 de societati comerciale verificate, care detin instalatii de debitat lemn rotund in cherestea si depozite de material lemnos, 24 au fost sanctionate contraventional cu suma de 31.500 de lei.

In urma constatarii infractiunilor si contraventiilor silvice, s-au confiscat 299 de metri cubi de material lemnos, iar societatilor comerciale li s-a retinut un volum de 661 metri cubi de material lemnos, pentru care nu existau acte legale de provenienta.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, se constata o scadere semnificativa a delictelor silvice. Astfel ca, infractiunile silvice pentru taieri ilegale de arbori au scazut de la 159 cate se inregistrau anul trecut, la numai 43 in 2007. Si contraventiile au fost mai putine fata de perioada precedenta, de la 222 in 2006, la 152 in primele luni ale anului in curs. Contraventiile silvice constatate privind instalatiile de debitat lemn rotund in cherestea si in depozite de material lemnos au scazut si ele de la 56 cate au fost aplicate anul trecut, la 24 de anul 2007.

Regenerarea padurilor

In primavara anului 2007, Directia Silvica Zalau a efectuat lucrari de regenerare a padurilor pe o suprafata de 103 hectare. Din totalul regenerarilor, 98 de hectare s-au efectuat in fondul forestier de stat administrat, iar diferenta de 5 hectare in fondul privat.

Pentru toamna anului 2007, institutia are in program executarea lucrarilor de regenerare a padurilor pe o suprafata de 3 hectare, restul suprafetelor fiind parcurse cu lucrari in primavara acestui an.

Pentru campania de impaduriri din aceasta toamna, Directia Silvica dispune de un excendent de 40.000 de puieti de salcam si aproximativ 80.000 de puieti de stejar rosu, pe care intentionam sa-i valorificam la populatie sau la agentii economici interesati, a conchis directorul Dorel Oros.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »