Peste 1.400 de fermieri salajeni suporta penalizari la sprijinul pe suprafata

Magazin Salajean 20 mai 2010 0

Peste 1.400 de fermieri salajeni suporta penalizari la sprijinul pe suprafata

Peste 23.000 de fermieri salajeni si-au depus la timp cererile de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Salaj. Alti aproximativ 1.400 de agricultori din judet vor fi nevoiti sa suporte penalitati de 1 la suta din suma cuvenita, daca depun cererile pana in data de 11 iunie.

APIA a finalizat, luni, prima parte a campaniei de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata, la nivelul judetului Salaj fiind depuse 23.262 de solicitari, pentru aproape 126.000 de hectare, ne-a declarat Doina Pintea, purtatorul de cuvant al institutiei. Mai mult de 66 la suta din totalul declaratiilor in cauza au fost completate electronic, pentru o suprafata de 93.125 de hectare.

Potrivit oficialilor APIA Salaj, anul trecut, 24.667 de agricultori au beneficiat de sprijinul pe suprafata. Numarul solicitantilor din 2010 a fost ceva mai mic, ceea ce inseamna ca aproximativ 1.400 de agricultori din judet vor primi un ajutor financiar mai mic decat li s-ar fi cuvenit. Pentru cererile depuse in intervalul 18 mai-11 iunie, fermierii vor suporta penalizari de 1 la suta din suma cuvenita, pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Dupa data de 11 iunie 2010, cererea de sprijin nu mai este admisa la calculul platii pentru anul in curs.

Dupa cum sustine Pintea, fermierii vor afla ce sume li se cuvin abia dupa expirarea termenului limita, cand bugetul alocat in acest sens va fi impartit in mod echitabil tuturor solicitantilor.

Campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata a fost lansata in 1 martie si se va incheia in 17 mai 2010. Fermierii care solicita sprijin financiar pe suprafata dupa terminarea campaniei, vor suporta, pentru fiecare zi de intarziere, penalitati de 1 la suta din suma cuvenita. Dupa data de 11 iunie, cererea de sprijin nu mai este admisa la calculul platii pentru anul in curs. Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc.

Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul. Sunt eligibile la plata exploatatiile de cel putin un hectar, formate din parcele agricole de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, parcela trebuie sa aiba minim 0,1 hectare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »