Pensionarii sălăjeni, îngropaţi în datorii

magazinsalajean 16 octombrie 2012 4
Pensionarii sălăjeni, îngropaţi în datorii

Situaţia din ce în ce mai proastă a pensionarilor sălăjeni este dată de faptul că tot mai mulţi ajung în imposibilitatea achitării datoriilor. Astfel, statul le reţine acestora din drepturile de pensii rate lunare pentru stingerea datoriilor acumulate la neplata impozitelor, amenzilor sau creditelor nerambursate. Numărul persoanelor aflate în această drastică stare financiară se ridică la ordinul sutelor.

Mihaela Oprea

Vremuri grele pentru pensionarii sălăjeni. În timp ce unii încasează pensii frumoase, reuşind să se întreţină singuri, chiar să facă economii, majoritatea abia reuşesc să-şi drămuiască venitul astfel încât să mai aibă bani de pâine până următoarea lună. În câteva sute de cazuri, pensionarii ajung în situaţia în care rămân fără o parte din drepturile de pensii, apăsaţi de datorii pe care nu le mai pot stinge. Acestora din urmă li se aplică popriri pe drepturile de pensii. Din păcate, tot mai mulţi se află în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile.
Casa Judeţeană de Pensii Sălaj are în evidenţa lunară sute de asiguraţi care primesc mai puţini bani decât cei cuveniţi din cauza datoriilor neachitate. “În cursul lunii septembrie, am fost nevoiţi să punem 462 de popriri de pensii, în creştere faţă de luna anterioară, când au fost instituite 430 de popriri asupra drepturilor de pensii. Mai mult, numărul pensionarilor aflaţi în această situaţie a crescut luna trecută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când se înregistrau în jur de 380 de persoane cu propriri pe drepturile de pensie”, ne-a declarat coordonatorul compartimentului de plăţi şi prestaţii din cadrul instituţiei, Daniela Maxim.
Numărul popririlor nu semnifică obligatoriu numărul pensionarilor cu popriri. Un asigurat în sistemul asigurărilor poate deţine o pensie asupra căreia se pot înfiinţa două sau chiar mai multe popriri, pe baza titlurilor executorii judecătoreşti.
Potrivit sursei citate anterior, odată cu creşterea numărului de datornici, au crescut şi sumele reţinute acestora. “Astfel, dacă în luna august a fost reţinută, prin instituirea popririlor, suma totală de 71.276 de lei, valoarea totală reţinută în luna septembrie a fost de 77.855 de lei. Diferenţe mari sunt, însă, între valorile înregistrate între lunile septembrie de anul acesta şi anul trecut. Mai exact, luna trecută popririle pe drepturile de pensii au însumat 77.855 de lei, în creştere cu aproximativ 19.400 de lei faţă de aceeaşi lună din anul trecut, când suma totală reţinută a fost de 58.426 de lei”, a afirmat Daniela Maxim.
Popririle pe pensii se instituie atunci când pensionarul nu reuşeşte să-şi achite datoriilor. “Se ajunge la măsura reţinerii unor sume de bani din din drepturile de pensii din următoarele motive: neplata impozitelor către administraţia locală, acumularea de amenzi neplătite sau, în majoritatea cazurilor, neachitarea creditelor bancare”, a precizat sursa menţionată anterior.
Majoritatea pensionarilor cu popriri asupra pensiilor din cauza creditelor au ajuns în această situaţie pentru faptul că unităţile bancare le oferă mai uşor împrumuturi vârstnicilor. Băncile îşi pot recupera sumele de încasat prin simpla solicitare către CJP Sălaj, aceasta fiind unitatea care va trebui să rezolve situaţia rău-platnicilor. Funcţionarii instituţiei sunt obligaţi, prin lege, să recurgă la emiterea popririlor către pensionarii care au întârziat cu plata ratelor la bănci, fără nicio implicare a băncii.
Popririle pe pensii pot fi efectuate şi pe baza titlurilor executorii emise de către instituţiile abilitate. Valoarea porpirii nu poate să reprezinte mai mult de 30 la sută din cuantumul pensiilor aflate în plată. Acest procent poate fi depăşit doar cu acordul pensionarului.

Comentarii

comments

4 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. maria 16 octombrie 2012 at 08:31 - Reply

  Multi pensionari din pacate sunt in situatia asta si ce e mai dureros ca nimeni nu se gindeste la ei,sa lucrezi o viata si sa nu ai o pensie ca sa poti trai sa nu ti lipseasca stictul necesar la batrinete este strgator la cer,
  .

 2. maria 16 octombrie 2012 at 08:31 - Reply

  Multi pensionari din pacate sunt in situatia asta si ce e mai dureros ca nimeni nu se gindeste la ei,sa lucrezi o viata si sa nu ai o pensie ca sa poti trai sa nu ti lipseasca strictul necesar la batrinete este strgator la cer,
  .

 3. vio 16 octombrie 2012 at 10:33 - Reply

  bravooo usl le-ati dat 5 lei si le luati100 sa va ajunga cit de repede si pe voi necazurile lor

 4. nae 17 octombrie 2012 at 17:26 - Reply

  Pensionarii,segmentul electoral care a votat in majoritatea lor USL-ul ,este dat uitarii !!!

Lasa un Raspuns »