Pe lângă clasicele scumpiri, toamna ne mai aduce o veste proastă

O veste pe care cei mai mulți dintre noi ne temem să o auzim, este aceea prin care suntem anunțați despre mărirea ratei la creditele bancare. Un astfel de anunț vine în prag de toamnă, din partea bancherilor, pentru toți cei care au împrumuturi la bănci. Ratele la credite vor crește, începând din această lună, prin mărirea cuantumului cotei Robor, fapt care va afecta implicit și ratele pe care le plătim, lunar, la bănci. Indicatorul Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite de consum în lei, a urcat luni, 18 septembrie, până la 1 la sută pe an, nivel maxim nemaiîntâlnit din 5 ianuarie 2016, de la 0,95-0,98 la sută în şedinţele precedente, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Robor la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Indicatorul a fost cotat, luni, la 1 la sută pe an, de la nivelul de 0,98 la sută înregistrat în şedinţa de vineri. Nivelul de 1 la sută nu a mai fost înregistrat după şedinţa din 5 ianuarie 2017. În perioada 23-25 octombrie 2016, Robor la  trei luni a atins nivelul minim istoric, de 0-68-0,69 la sută, pentru ca ulterior să crească, treptat, până la 0,8-0,9 la sută la începutul toamnei 2017. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii august, chiar dacă majorarea s-a oprit, o perioadă, în jurul nivelului de 0,8 la sută pentru Robor la trei luni.  

Dobânda interbancară Robor este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care de regulă se adaugă dobânzii comerciale oferite de finanţatori în contractele de împrumuturi în lei. În contractele de împrumut, costul finanţării este format din comisioane şi din „dobânda comercială plus Robor” (în cazul valutelor, „dobânda comercială plus Euribor”), componenta Robor fiind astfel un factor care influenţează substanţial preţul creditelor în lei. Istoricul indicatorului Robor arată că în 2005 acesta era de 7,5 la sută şi a avut o coborâre vertiginoasă până la 1 la sută în ianuarie 2016, respectiv sub 0,7 la sută în octombrie 2016, apoi a revenit, în prezent, la 1 la sută. De cealaltă parte, prognozele analiştilor financiar-bancari arată o posibilă majorare până peste 3 la sută pe parcursul perioadei 2018-2019.

 

 

 

Leave a Comment