Pălincă mai puţină, dar mai bună

Andreea Vilcovschi 5 octombrie 2012 1
Pălincă mai puţină, dar mai bună

Seceta a dat bătăi de cap producătorilor de prune din Sălaj, aceştia trezindu-se cu o recoltă mult mai săracă decât în anii anteriori. Astfel, dacă în 2011, la nivelul judeţului fuseseră recoltate 10.300 de tone de prune, cu o producţie medie de 5.800 kg la hectare, în 2012, producţia a scăzut cu 35 de procente, la doar 6.680 de tone, respectiv o producţie medie la hectar de 4.260 kg, potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene.

După cum susţine Grigore Ardelean, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din judeţ, la diminuarea producţiei au pus umărul şi graurii, care au atacat livezile la începutul sezonului de coacere, mai ales zona Cehului şi pe Valea Someşului.

Cazanele, în stand-by

Producătorii sălăjeni de pălincă sunt nevoiţi să-şi depoziteze recolta de prune din această toamnă şi să se roage pentru ploaie. Din cauza secetei din acest an, pălincarii nu pot porni cazanele pentru a fierbe fructele, pentru că nu au suficientă apă să le răcească, ne-a declarat Ardelean: “Nu avem apă pentru sistemul de răcire a cazanelor, astfel că doar foarte puţini producători din judeţ – aceia din zonele unde mai există resurse de apă – au început să producă pălincă. La fiecare fierbere e nevoie de un metru cub de apă”.

Pălincă îmbunătăţită de secetă

Pălincarii se consolează, însă, cu gândul că licoarea din acest an va fi de o calitate net superioară celei din anii cu ploi. Asta pentru că, spune Ardelean, temperaturile ridicate au determinat coacerea mai rapidă a fructelor şi chiar le-au sporit dulceaţa. “Anul acesta, vom avea o pălincă mai dulce şi mai aromată, întrucât substanţa lichidă din prune este destul de redusă”, explică şeful pălincarilor sălăjeni.

Peste 300 de producători de pălincă

La nivelul judeţului Sălaj există peste 300 de producători de pălincă înregistraţi, dintre care 115 sunt membri ai Asociaţiei Producătorilor de Pălincă. În prezent, băutura tradiţională se comercializează cu preţuri cuprinse între 12 şi 15 lei.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Doru Vasile Puşcaş 6 octombrie 2012 at 22:05 - Reply

    Lăsaţi seceta, când o să ajutaţi şi voi să schimbăm legea, că dacă vine Garda Financiară pe toţi 300 îi bagă minim 20.000 lei amendă/producător.

Lasa un Raspuns »