Painea, mai scumpa cu 50 la suta

Magazin Salajean 16 octombrie 2007 0

Painea, mai scumpa cu 50 la suta

Seceta din acest an, precum si cresterea consumului intr-un ritm accelerat va duce la noi scumpiri ale alimentelor. Potrivit unor surse din presa centrala, expertii in domeniu au previziuni pesimiste pentru sfarsitul acestui an. Astfel, in Romania, pretul la carne va fi majorat cu 15 la suta, pentru lapte cu 30 la suta, pretul legumelor va creste cu 40 la suta, iar la paine cresterea va fi de 50 de procente. Producatorii de alimente sustin ca majorarile au la origine explozia preturilor la materia prima.

Potrivit estimarilor, in decembrie urmeaza sa platim patru lei pentru o paine de un kilogram, iar litrul de lapte va ajunge pana la minim patru lei. Cresterea preturilor la alimentele de baza se va reflecta, de altfel, direct in inflatie. Primele scumpiri din aceasta toamna au contribuit la cresterea inflatiei, pe luna septembrie de pana la 6 la suta, inregistrandu-se astfel cel mai ridicat nivel din august 2006 pana acum.

Analistii estimeaza ca o accentuare a inflatiei in Europa, in special in zona euro, pare inevitabila, din moment ce preturile alimentelor au o pondere de peste 15 la suta din indicele care masoara inflatia in statele in care exista moneda unica. Inflatia in zona euro ajunsese deja, in luna septembrie, la 2,1 la suta fata de 1,7 la suta in august, depasind pentru prima data in acest an tinta Bancii Centrale Europene.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »