Oficial din Ministerul Economiei, la Șărmășag: „Noua lege a minelor va aduce facilități pentru investitori”

Alexandru Moldovan

Statul român nu va redeschide exploatările miniere, dar va acorda facilităţi investitorilor interesaţi de domeniul exploatării resurselor minerale, cointeresând totodată autorităţile locale şi judeţene prin acordarea unui procent din redevenţa încasată, potrivit strategiei miniere 2017-2035, prezentată joi, de reprezentanţi ai Ministrului Economiei, în cadrul unei dezbateri publice, la Sărmăşag.
Directorul adjunct al Direcţiei Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei, Adrian Popescu, a precizat, în faţa mai multor reprezentanţi ai unor autorităţi locale din Sălaj şi Bihor, că proiectul noii legi a mineritului prevede eliminarea taxelor de exploatare şi simplificarea legislaţiei, pentru atragerea de investitori în acest domeniu.
„Statul va da posibilitatea, prin această strategie, ca investitorii să vină, în funcţie de calculele economice pe care şi le face fiecare, să poată reinvesti în minerit. (…) Activităţile s-au oprit, din multe motive. Ce putem face în acest moment este să creăm un cadru, să oferim posibilitate ca oamenii care vor să reinvestească în diferite stadii, diferite momente să poată redeschide o exploatare, în directă legătură cu autorităţile locale şi ţinând cont de faptul că parte din redevenţa minieră din noua lege ajunge direct la autorităţile locale. Propunerea este ca 10% din redevenţă să meargă la autoritatea locală şi 5% către autoritatea judeţeană. De ce? Pentru că, întotdeauna, de-a lungul timpului, o exploatare minieră afectează localitatea, dar afectează şi drumurile care merg acolo şi drumurile judeţene şi care şi ele trebuie reparate. Toată această idee se bazează pe faptul că trebuie să dăm o predictibilitate unui agent economic. De-a lungul timpului, autoritatea locală a pus taxe mai mici sau mai mari, în funcţie de negocierea cu agentul economic. Aceste taxe vor dispărea, atâta timp cât se primeşte o sumă clară din revedenţă. În al doilea rând, prin noua lege a minelor vor dispărea taxele de exploatare, ceea ce presupune că încercăm să simplificăm legislaţia în domeniul minier, să facem în aşa fel încât o investiţie să fie predictibilă,şi, pe cât posibil, mai simplă”, a declarat Adrian Popescu.
Acesta a subliniat faptul că statul nu va redeschide nicio exploatare minieră, această decizie aparţinând doar investitorilor.
„Aş vrea să înţeleagă foarte bine. Nu se pune problema ca statul să redeschidă vreo exploatare minieră. Nu. A trecut vremea aceea. Nu va mai fi industrie minieră de pe timpuri. În schimb vor fi tehnologii noi, vor fi investitori noi, va fi o predictibilitate care va ajuta investitorul să poată veni la noi şi, automat, interesul autorităţilor locale să-şi caute investitori”, a conchis directorul adjunct al Direcţiei Resurse Minerale
Prezent la evenimentul de joi, Nicolae Păunescu, directorul de cabinet al secretarului de stat din Ministrul Economiei, Constantin Ivan, a precizat că strategia minieră se va baza pe patru piloni, care trebuie să-i asigure viabilitate şi dezvoltare durabilă.
„Unul dintre ele este pilonul economic. Asta presupune că nicio activitate nu se poate desfăşura decât în condiţii de eficienţă economică, de rentabilizare a veniturilor statului, prin redevenţe şi bineînţeles în condiţii care să asigure interesul agentului economic, de cele mai multe ori privat, în dezvoltarea activităţii respective. Al doilea principiu este cel social. Asta presupune pe deoparte că nicăieri nu se va pune problema unei activităţi care să nu fie agreate, acceptate de comunitatea locală. (…) Totodată, acest principiu presupune şi o solidaritate socială cu comunităţile, astfel încât şi acestea să poată beneficia de avantajele unor astfel de proiecte. (…) Un alt pilon important este cel legat de mediu. Asta înseamnă că, pe de o parte, nicio activitate nu-şi propune să aducă pagube iremediabile. Acolo unde incertitudinile legate de consecinţe sunt foarte mari, mai degrabă nu folosim tehnologii, nu folosim alte elemente care să poată conduce la o afectare iremediabilă. Totodată, consecinţele istorice ale activităţilor desfăşurate trebuie remediate, pe principiul poluatorul plăteşte. În fine, ultimul pilon este cel al bunei guvernanţe. Asta presupune, pe de o parte, că toate deciziile se iau în deplină transparenţă, iar pe de altă parte se vorbeşte de descentralizate, iar comunitatea să fie responsabilă de deciziile pe care le ia”, a menţionat Nicolae Păunescu.
Acesta a adăugat faptul că Ministerul Economiei are printre priorităţile din programul pe anul 2018, promovarea Strategiei Miniere 2017 – 2035, implementarea proiectului „Simplificarea legislaţiei în domeniile resurselor minerale şi societăţilor cu capital de stat” cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020 şi finalizarea Legii Minelor.
Tema principală a întâlnirii organizate împreună cu Prefectura Sălaj şi primăria Sărmăşag a fost implicarea locală în procesul de pregătire şi adoptare a deciziilor cu privire la realizarea unei economii moderne, în contextul european actual, pentru care, în strategia minieră, se propune ca viziune „România 2035 – ţară cu minerit durabil, transparent şi curat – factor de progres economic, pentru bunăstarea cetăţenilor”.
Propunerea de strategie minieră se află în prezent în etapa de evaluare de mediu sub coordonarea Ministerului Mediului, cu sprijinul specialiştilor autorizaţi contractaţi. Unele dintre măsurile propuse în planul de implementare sunt în curs de finalizare, respectiv revizuirea Legii Minelor, care abordează printre cele mai importante aspecte problematica redeschiderii minelor şi simplificarea procedurilor de acordare a licenţelor de explorare.

Leave a Comment