O treime din comunele sălăjene au arierate

Andreea Vilcovschi 8 februarie 2013 0
O treime din comunele sălăjene au arierate

Din totalul celor 57 de comune sălăjene, 21 înregistrau arierate – datorii mai vechi de 90 de zile – la finele lunii ianuarie, valoarea datoriilor depăşind 4,5 milioane de lei, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc. “Volumul arieratelor este destul de mare. Ba mai mult, a crescut cu 800.000 de lei în doar o lună, adică de la finalul lunii decembrie 2012, până la sfârşitul lui ianuarie 2013, în condiţiile în care o parte din plăţile restante s-au transformat în arierate”, a explicat oficialul judeţean.

Acesta a mai spus că există un act normativ care dă primăriilor posibilitatea să acceseze îmrpumuturi de trezorerie pentru a-şi acoperi restanţele: “Din bugetul pe 2013 am putea să acoperim o parte din arierate. Am convenit să nu facem asta, întrucât primăriile au posibilitatea legală să apeleze la creditul de trezorerie pentru plata restanţelor”.

În opinia preşedintelui CJ Sălaj, o parte dintre aceste datorii provin din incapacitatea primăriilor de a-şi plăti bunurile, serviciile şi lucrările, dar şi ca urmare a neachitării la termen a facturilor ce provin din programe naţionale ori din cele cu finanţare externă. “Au fost angajate cheltuieli fără o sursă de venituri certă. Există o obligaţie ca 85 la sută din arierate să fie plătite până la sfârşitul lunii martie. Este îngrijorător faptul că la multe dintre primării, capacitatea financiară este în scădere dramatică”, a afirmat Marc. Acesta a menţionat că în aceste zile, reprezentanţii administraţiei judeţene se vor întâlni cu primarii sălăjeni pentru a discuta pe marginea bugetului pe 2013, ocazie cu care va fi ridicată şi problema plăţii arieratelor.

Totalul plăţilor restante pentru primăriile din Sălaj se apropie de 10 milioane de lei, în vreme ce arieratele ating 4,5 milioane de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »