O mana de ajutor de trei milioane de euro pentru fermierii salajeni

Magazin Salajean 1 octombrie 2010 0

O mana de ajutor de trei milioane de euro pentru fermierii salajeniAproape trei milioane de euro vor ajunge in judetul Salaj in urmatorii cinci ani, prin Masura 141, pentru dezvoltarea a 384 de ferme de semi-subzistenta, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Ioan Bujita, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj.

Potrivit acestuia, in cadrul celei de-a doua sesiuni a Masurii 141 a Programului National de Dezvoltare Rurala, la nivelul Salajului au fost depuse 399 de proiecte, dintre care zece au intrunit punctaj prea mic, iar cinci au fost declarate neeligibile. Cei 7.500 de euro vor ajunge in buzunarele micilor producatori, in transe egale, in decursul a cinci ani.

Cele mai multe proiecte au fost depuse de catre fermierii din comunele de pe Valea Barcaului, la polul opus aflandu-se cei de pe Valea Almasului si Valea Somesului. Numai din Valcau de Jos am primit 40 de proiecte, in timp ce de pe toata Valea Almasului ori de pe Valea Somesului s-au strans doar vreo zece proiecte, a declarat oficialul Directiei Agricole. In opinia sa, principalii vinovati pentru aceasta situatie sunt primarii de comune, care nu s-au implicat suficient.

Beneficiarii acestor fonduri nerambursabile nu pot avea mai mult de 62 de ani si trebuie sa detina o exploatatie agricola de semi-subzistenta (ferme cu o structura de productie foarte diversificata, determinata de necesitatile gospodariei, cu dotare tehnica redusa si necorespunzatoare, ceea ce impiedica cresterea productivitatii si obtinerea unui surplus de produse destinate vanzarii). De asemenea, ferma eligibila trebuie sa aiba o dimensiune economica de 2-8 unitati (UDE), stabilita in baza unei formule de calcul prestabilite. Solicitantul trebuie sa intocmeasca un plan de afaceri pentru o perioada de cinci ani, in care va pune accent mai degraba pe vanzarea productiei, decat pe realizarea de investitii.

Bujita a precizat ca dupa scurgerea a trei ani de la acordarea sprijinului, reprezentantii DADR Salaj vor verifica modul de respectare a cerintelor minime din planul de afaceri, agricultorul fiind obligat sa demonstreze ca productia agricola destinata comercializarii a crescut cu 20 la suta fata de situatia initiala, iar dimensiunea economica a exploatatiei agricole a saltat cu cel putin 3 unitati.

Cei care nu vor indeplini conditiile mentionate vor pierde 3.000 de euro, respectiv contravaloarea sprijinului aferent celor doi ani ramasi, insa nu vor fi nevoiti sa ramburseze banii primiti pana la acea data.

In prima sesiune, au fost declarate eligibile 117 proiecte salajene.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »