Noutati in aplicarea legii privind venitul minim garantat

Magazin Salajean 12 octombrie 2006 0

Potrivit noilor reglementari legale privind venitul minim garantat, ajutorul se stabileste in functie de veniturile realizate si de bunurile pe care le detin persoanele care solicita respectivul ajutor, ne-a informat, in cadrul unei conferinte de presa, Matolcsi Elisabeta – director executiv la Directia Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Un rol important in solutionarea cererilor il are primarul, care trebuie sa dispuna efectuarea unei anchete.

Trebuie precizat ca pentru persoanele care detin numai bunuri de stricta necesitate, ajutorul social se stabileste pe baza veniturilor. Nu vor beneficia de acest ajutor familiile care au in proprietate cel putin un bun care nu este considerat de stricta necesitate. In schimb, in cazul in care cel putin un membru al familiei aduce dovada ca lucreaza pe baza de contract individual de munca, are statut de functionar public sau presteaza o activitate, realizand venituri cu caracter salarial, ajutorul social se majoreaza cu 15%.

In schimbul ajutorului social, una din persoanele majore din familia beneficiara va trebui sa presteze ore de munca in interes local. In cazul incapacitatii de munca, aceasta obligatie poate fi transferata altor persoane din aceeasi familie, dar numai cu acordul primarului. Cat priveste numarul orelor de munca, acestea se calculeaza direct proportional cu cuantumul ajutorului social, prin aplicarea unui tarif orar corespunzator salariului minim pe economie, raportat la durata medie lunara a timpului mediu de munca.

Beneficiarii trebuie sa dovedeasca din 3 in 3 luni, cu adeverinta eliberata de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, ca sunt inregistrate in evidenta agentiei, nu au refuzat un loc de munca, precum si faptul ca nu au refuzat participarea la servicii pentru stimularea fortei de munca si la servicii de formare profesionala si ca participa, dupa caz, la un program de pregatire profesionala. Fac exceptie de la obligatiile de mai sus, precum si de la obligatia de a efectua orele de munca, persoanele care asigura cresterea si ingrijirea unuia sau mai multor copii in varsta de pana la 7 ani, asigura ingrijirea unei persoane cu handicap, participa la un program de formare profesionala sau sunt incadrate in munca.

Intre bunurile mobile considerate necesare intr-o gospodarie pot fi amintite: o masina de gatit, un frigider, un aspirator, un televizor, telefon, calculator, bicicleta, masina de cusut sau barca fara motor. In schimb, nu sunt considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale aparatele de filmat, tablourile si obiectele de arta, metalele pretioase, tractul, combina, presa de ulei etc..

Pe primul semestru al anului 2006, potrivit Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, in judetul Salaj, s-au acordat 4.722 de ajutoare sociale (2.592.345 RON), 100 de ajutoare de urgenta acordate din bugetul local (27.550 RON) si 29 de ajutoare pentru inmormantare (7.255 RON).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »