Noul sistem de facturare da batai de cap comerciantilor

Magazin Salajean 18 ianuarie 2007 0

Noul sistem de facturare da batai de cap comerciantilor

Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat (DGFPCFP) Salaj face cunoscut faptul ca, incepand cu prima zi a anului in curs, persoanele impozabile trebuie sa emita facturi catre beneficiarii livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii, in conformitate cu noile prevederi legale. Pentru cei vizati de noutatile legislative in acest domeniu, DGFPCFP face trimitere la articolul 155 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si la Ordinul 2.226/27.12.2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de catre persoanele prevazute la articolul 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata (publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1056 din 30 decembrie 2006). Astfel, factura trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, informatiile prevazute la articolul 155, aliniat 5, din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in timp ce regimul de tiparire si numerotare este stabilit de persoana impozabila. DGFPCFP precizeaza ca factura trebuie identificata in mod unic, printr-un numar de ordine, in baza uneia sau mai multor serii, numar care trebuie sa fie secvential, stabilit de persoana impozabila, astfel incat sa asigure necesarul in functie de numarul de facturi care se emit. De asemenea, numarul de la care se va emite prima factura va fi stabilit anual.

Persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii societatii respective trebuie sa desemneze, prin decizie interna scrisa, persoana sau, dupa caz, persoanele cu atributii privind alocarea si gestionarea numerelor aferente facturilor emise de persoana impozabila. Mai mult decat atat, persoanele prevazute la articolul 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, trebuie sa emita proceduri proprii de stabilire sau alocare a numerelor, in care vor mentiona, pentru fiecare exercitiu financiar, care este numarul de la care se emite prima factura.

Formularele de factura, factura fiscala si avizul de insotire a marfii, pretiparite, inseriate si numerotate sub supravegherea C.N. Imprimeria Nationala S.A. ori editate cu ajutorul tehnicii de calcul, aflate in stoc la data de 1 ianuarie 2007, vor putea fi utilizate si dupa aceasta data, desigur, doar pana la epuizarea stocului. Astfel, utilizarea formularelor de factura cu seriile si plajele de numere alocate in anul 2006 se va efectua avand in vedere: inlocuirea atributului fiscal R din codul de inregistrare ca platitor de TVA cu prefixul RO al codului de inregistrare in scopuri de TVA, manual sau prin aplicarea unei stampile; respectarea informatiilor obligatorii care trebuie cuprinse in factura, prevazute la articolul 155, aliniatul 5, din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »