Noua taxa auto intra in vigoare la inceputul lunii iulie

Magazin Salajean 21 ianuarie 2008 0

Noua taxa auto intra in vigoare la inceputul lunii iulie

Noua taxa de prima inmatriculare va intra in vigoare la inceputul lunii iulie. Autoritatile romane au stabilit ca taxa pentru autoturismele non-euro sa fie de trei ori mai mare decat valoarea prezentata initial. Pana acum, Comisia Europeana s-a aratat de acord cu noua reglementare. Asadar, fata de ultima varianta trimisa la Bruxelles, au intervenit unele schimbari in ceea ce priveste masinile vechi, non-euro.

Daca taxa actuala pentru o masina noua, cu norma de poluare Euro 4 si cu cilindree de 1.400-1.600 de centimetri cubi, este cu putin peste o suta de euro, in noua formula pe care Executivul o propune Comisiei aceasta creste pana la mai mult de 400 de euro. In acelasi timp, ea scade o data cu vechimea masinii, ajungand ca acelasi automobil, dar vechi de doi ani, sa fie taxat cu o suma mai mica cu 15 la suta.

In cazul unei masini noi Euro 4, cu motor de 1.600 de centimetri cubi, taxa de prima inmatriculare va fi de circa 460 de euro, urmand sa scada progresiv in functie de vechimea masinii. O masina de acelasi tip si cu motorizare de peste 1.900 de centimetri cubi, va fi inmatriculata pentru o suma ce se apropie de o mie de euro.

Cele mai noi masini de tip Euro 3, cu cilindree de 1.400-1.600 de centimetri cubi, vor fi inmatriculate contra unei sume de aproape o mie de euro. Cuantumul scade si in acest caz, in functie de vechimea masinii. Valoarea de aproximativ o mie de euro creste in cazul masinilor Euro 3, in functie de capacitatea cilindrica a motoarelor si scade apoi in cadrul fiecarei clase de motorizare, in functie de vechime.

Acelasi mod de calcul este aplicat si in cazul celorlalte norme de poluare Euro, dar si in cazul masinilor non-Euro. Pe noul sistem de calcul al taxei, cea mai mare valoare a acesteia este de circa 5.500 de euro, fiind valabila in cazul unei masini non-Euro cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 de centimetri cubi, veche de circa zece ani. Totusi, in acest caz, datele prezentate nu sunt valori definitive, ele urmand a fi modificate usor. De altfel, o alta propunere este ca, in cazul masinilor non-euro, calculul sa se faca pornind de la o valoare de 10 euro pentru fiecare centimetru cub, la care se aduna coeficientul de uzura a masinii.

In cazul masinilor cu motor Euro 4, cu o capacitate cilindrica de 1.400 centimetri cubi si vechime mai mica sau egala cu o luna, valoarea taxei este in prezent de 161 euro, insa ea va creste pana la 460 de euro. Pentru masinile vechi de 1-2 ani, proprietarii platesc 284 de euro, iar pentru cele de 4-5 ani echivalentul in lei a 299 de euro. Taxa este mult mai mare in cazul autovehiculelor echipate cu motoare de capacitate cilindrica mare, ajungand, de exemplu, la aproape 4.300 de euro pentru masinile cu propulsoare de trei litri.

Pe segmentul Euro 3, inmatricularea presupune plata a 536 de euro, daca masina are o vechime de pana la un an si este echipata cu motor de 1.400 centimetri cubi. Pentru aceeasi capacitate cilindrica, taxa urca la 945 euro si 1.095 euro pentru masinile de 1-2 ani, respectiv 3-4 ani.

Pentru o masina de 11-12 ani cu motor Euro 2, de 1.400 centimetri cubi, taxa este 2.604 euro, iar pentru una veche de 7-8 ani proprietarul plateste aproximativ 2.500 de euro.

Noua taxa de prima inmatriculare va intra in vigoare dupa ce Guvernul va aproba o Ordonanta de Urgenta, lucru care se va intampla pe 31 ianuarie. Pana la sfarsitul lui aprilie, vor fi aprobate si normele de aplicare care vor aduce precizari privind calculul noilor valori ale taxei de prima inmatriculare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »