Noile finanţări pun agricultorii în încurcătură

Magazin Salajean 3 martie 2011 0

Noile finanţări pun agricultorii în încurcătură

Ultimele fonduri puse la dispoziţia fermierilor români de către europeni nu par să fie pe-atât de atractive ca cele alocate până acum. Potrivit lui Dorin Urs, director al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Sălaj, agricultorii se confruntă cu o situaţie mai puţin confortabilă. Cei interesaţi de fondurile puse acum la dispoziţie prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, măsura 123 – Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi prin măsura 313 Încurajarea activităţilor turistice, agricultorii trebuie să justifice, în cadrul solicitării depuse, că deţin 40-50 la sută din fondurile prevăzute pentru proiect, prin cont, sau prin scrisoare bancară.

Mai precis, fermierii trebuie să dispună efectiv de aceşti bani când depun cererea. Nu ştim însă care va fi receptivitatea fermierilor faţă de aceste condiţii, deoarece, până acum, nu se solicita dovada părţii de finanţare, motiv pentru care au fost înregistrate foarte multe accesări de proiecte. Cu toate că sălăjenii s-au arătat interesaţi de noile finanţări, încă niciun fermier nu şi-a depus la OJPDRP Sălaj cererea de finanţare, probabil, aşa cum a estimat Dorin Urs, dosarele se vor depune pe ultima sută de metri.

De la începutul lunii martie, la nivel naţional sunt puse la dispoziţia beneficiarilor 215 milioane de euro pentru creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi încurajarea activităţilor turistice. Prima sesiune de depunere a proiectelor, se desfăşoară în perioada 1 – 31 martie 2011, şi are prevăzute fonduri în valoare de 130 de milioane de euro pentru Măsura 123, iar pentru Măsura 313 fondurile disponibile sunt de 85 de milioane de euro. Acestea din urmă sunt defalcate în funcţie de cele patru componente ale Măsurii 313. Astfel, pentru componenta Investiţii în infrastructura de primire turistică s-au alocat 55,25 milioane de euro, pentru componenta Investiţii în activităţi recreaţionale – 14,45 milioane de euro, componenta Investiţii în infrastructura la scară mică precum centrele de informare, amenajare de marcaje turistice – 12,75 milioane de euro şi componenta Dezvoltarea sau marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural – 2,55 milioane de euro.

Depunerea proiectelor aferente Măsurilor 123 şi 313 se face la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Sălaj, iar termenul limită de depunerea cererilor de proiecte pentru această sesiune este pe data de 31 martie 2011, ora 12.00. Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (Măsura 123) este de trei milioane de euro. Beneficiarii proiectelor pentru Încurajarea activităţilor turistice (Măsura 313) vor primi maximum 200 de mii de euro pentru un proiect.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »