Michelin, la un pas să calce pe terenul de la Crişeni

Consilierii locali ai comunei Crişeni au decis, în şedinţa de săptămâna trecută, să solicite Ministerului Agriculturii schimbarea categoriei de folosinţă a unei suprafeţe de 20 de hectare de păşune, ne-a declarat edilul Maior Andrei.

Abia după ce ministerul va aproba scoaterea terenului din circuitul agricol, autorităţile din Crişeni vor putea lua în calcul organizarea unei licitaţii pentru vânzarea suprafeţei. Terenul în cauză a trezit interesul companiei Michelin, care şi-a exprimat intenţia de a construi în zonă un nou punct de lucru. Multinaţionala deţine deja în Zalău doua fabrici – Silvania şi Romsteel Cord, însă vrea să-şi extindă activitatea de producţie.

Vânzarea pe parcele, o variantă

Pe marginea vânzării acestui teren, aleşii din Crişeni au purtat discuţii intense cu reprezentanţii producătorului de anvelope. Într-o primă fază, consilierii au fost de acord să vândă la licitaţie publică doar 10 hectare, deşi Michelin solicitase dublu. Ulterior, a apărut o nouă problemă, legată de preţul pe metru pătrat. În timp ce investitorul s-a arătat dispus să plătească 3 euro pe metru pătrat, autorităţile locale au decis să ţină cu dinţii de preţul de 8 euro pe metru pătrat, stabilit de către o firmă de evaluare contractată în acest sens. După cum susţine primarul comunei Crişeni, după obţinerea autorizaţiei din partea Ministerului Agriculturii, va fi organizată o licitaţie de vânzare a terenului, al cărei preţ de pornire va fi, cel mai probabil, 8 euro. “În cazul în care niciun investitor nu va fi interesat, terenul va fi folosit în continuare ca păşune comunală. O altă variantă ar fi să-l parcelăm şi să-l scoatem la vânzare pe bucăţi. În urmă cu ceva timp, o societate ne-a solicitat să vindem o parcelă de trei hectare pentru realizarea unei unităţi de producţie”, explică Maior.

Investiţie de 300 milioane de euro

Dacă Michelin va realiza, în cele din urmă, investiţia propusă, estimată la peste 300 milioane de euro, piaţa muncii din judeţ s-ar îmbogăţi cu circa 450 de noi slujbe. În caz contrar, este posibil ca multinaţionala să se orienteze spre alte ţări pentru dezvoltarea afacerii. Printre statele interesate să atragă o astfel de investiţie se numără Ungaria şi Serbia.

Michelin este lider mondial în domeniul anvelopelor, producând annual, în cele 68 de centre de producţie din lume, peste 190 de milioane de anvelope, de toate tipurile, de la cele destinate vehiculelor pe două roţi până la cele de avion sau gigant. De altfel, Grupul Michelin are o prezenţă comercială în 170 de ţări.
Fabrica Silvania Michelin numără peste o mie de angajaţi şi furnizează pe piaţa de consum peste 500.000 de anvelope de diverse tipuri. RomSteel Cord din Zalău are circa 300 de angajaţi, este parte a Grupului Michelin şi produce cord metalic, una dintre cele mai importante componente ale carcasei anvelopei. În ceea ce priveşte uzina Victoria, din Floreşti, aceasta are peste 1.800 de angajaţi.

12 Thoughts to “Michelin, la un pas să calce pe terenul de la Crişeni”

  1. Anonim

    Si Uite Asa domnul primar de Criseni isi vinde hectarele de pamant pe care le-a ” mostenit”…..

  2. peter

    Cata rautate.Daca toti primarii din Romania ar fi la fel de corecti ca si cel din Criseni nu ar mai fi nevoie de DNA.Un banc spus de un roman in varsta:daca la o primarie ar fi 10 pixuri, functionarul roman le-ar fura pe toate 10, pe cand functionarul de etnie maghiara ar fura doar 5, celelalte 5 sa ramana si la primarie.

  3. Anonim

    el nu vede numai diferenta intre 3 si 8 euro??? da nu se gandeste la efectele viitoare? Alte tari le da terenul pe gratis doar ca sa atraga investitorii …la noi se asteapta spaga, ca doar de la firma mare ii mai greu de luat spaga pe cand de la investitorii mici ii mai usor !!! ..cata nemernicie!!!

  4. Anonim

    …si uite asa va mai trece o investitie de 300 mil euro pe langa noi!!! ca noi nu ne vindem tara! Doamne, eu as da o lege ca Primarii nu au ce cauta la conducere fara studii economice si manageriale (da nu facute peste noapte) sau macar sa isi angajeze un consilier pe probleme economice cu care sa se sfatuiasca!!! …da daca tot a facut o evaluare a terenului de ce nu a facut si o evaluare a efectelor economice pozitive pe care le va aduce acest proiect!

  5. Anonim

    cred ca ungurul o face intentionat,ca investitorul sa isi duca fabrica in HUNGARIA,

    1. anonim 2.

      Cine debiteaza asa ceva ca cel de la 2:42 nu poate fi decat un bolnav care sufera de o boala incurabila,adica sindroma prostului.

  6. observator

    Si eu cred la fel ca anonimul de la 2,42……
    Este prea evident, este o smecherie cu acoperire legala si cu tenta nationalista…….

  7. Anonim

    …Societatea se numeste Michelin Romania Punct de Lucru Zalau Cord dar se pare ca voi utilizati in continuare Romsteel Cord
    Informati-va ,oameni buni….si abia apoi scrieti.

    1. soso

      ce amanunt important,fara asta nici nu merita scris articolul. bai „creier de aluna” importanta e investitia si locurile de munca pt zona zalaului nu neaparat numele frmei

    2. Anonim

      ba, da esti prost rau

  8. gigi

    de ce sa vindem terenu la michelin pe bani si sa mai aiba de lucru vreo 450 de oameni, ca oricum somajul e in floare in salaj, cand pe acel teren pot sa pasca vacile si boii! asei, edilu’?

  9. xcxzx

    ungur bulan de primar.. esti foarte slab frate.. tu nu vrei sa strige lumea dupa tine .. nui bai ca 500 de oameni nu au de lucru asai? iara ce consilieri are criseniu… maxim 8 clase!

Leave a Comment