Michelin a bătut palma cu Primăria Crişeni

Mihaela Moldovan 23 ianuarie 2013 8
Michelin a bătut palma cu Primăria Crişeni

VIDEO

Compania Michelin România a achiziţionat, miercuri, cele 20 de hectare scoase la licitaţie de Primăria Crişeni. Francezii au fost de acord să plăească preţul cerut de administraţia locală, de 7,95 euro/metrul pătrat, deşi iniţial vroiau să achite doar 3 euro/metrul pătrat. Cele două părţi se află în prezent la notar, pentru semnarea documentelor, în contul administraţiei locale urmând să ajungă aproximativ 6,8 milioane de lei. Primarul comunei Crişeni, Andrei Maior, a declarat că multinaţionala respectivă a fost singura care a achiziţionat caietul de sarcini şi că investiţia pe care Michelin vrea să o realizeze pe parcela cumpărată înseamnă un plus atât pentru localnicii din Crişeni, cât şi pentru restul sălăjenilor. “Este un mare beneficiu pentru comună, pentru Zalău şi pentru Sălaj. Eu zic că vor fi angajaţi (la viitoarea fabrică pe care Michelin o va deschide în zonă, n.r.) mulţi cetăţeni, chiar şi din Crişeni”, a declarat edilul.
Acesta a propus companiei Michelin ca întreaga sumă să fie achitată în ziua semnării contractului, respectiv miercuri, cele 6,8 milioane de lei fiind dublul bugetului pe care comuna îl are în 2013. Potrivit lui Andrei Maior, din 2001 şi până în prezent, Primăria Crişeni nu a mai vândut o suprafaţă de teren atât de mare şi mai ales unui investitor de calibrul Michelin.
Reprezentanţii multinaţionalei franceze au refuzat să facă, deocamdată, comentarii, rezervându-şi dreptul de a oferi detalii cu privire la achiziţia de miercuri doar după semnarea tuturor actelor.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc, a declarat că achiziţia făcută de Michelin “este un pas important şi un semnal că o multinaţională doreşte să-şi extindă capacitatea de producţie în Sălaj, respectiv în Zalău”. “Cred că, pe de o parte, este o decizie a Michelin care s-a convins că investiţiile anterioare au fost importante şi s-au încadrat în proiectul de dezvoltare al companiei. Pe de altă parte, este o dovadă de încredere în faptul că autorităţile locale au fost parteneri corecţi în timp, pentru companie. Orice investiţie de acest tip – greenfield – este în mod obişnuit una de durată şi un semnal şi pentru alţi investitori că una dintre cele mai companii din lume, în domeniu, a ales Sălajul, într-o perioadă în care volumul investiţiilor străine în România nu este foarte mare”, a declarat Tiberiu Marc.
Potrivit preşedintelui CJ, “comunităţile locale au şi ele mai multe beneficii, în principal cel al creări de locuri de muncă şi, indirect, obţinerea unor venituri bugetare suplimentare, cum ar fi cele din impozitele pe salarii. Vânzătorul are beneficiul unei tranzacţii importante, suma obţinută putând fi utilizată pentru dezvoltarea de investiţii la nivel local. Într-un cuvânt, este vorba despre o tranzacţie în care toate părţile implicate au de câştigat”.
Compania Michelin şi-a manifestat încă de anul trecut interesul să achiziţioneze terenul din Crişeni pentru a deschide o nouă fabrică, investiţia fiind estimată la aproximativ 300 de milioane de euro. În următorii ani, în judeţ ar putea fi create, astfel, circa 700-800 de locuri de muncă.

Comentarii

comments

8 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 23 ianuarie 2013 at 15:39 - Reply

  bravo tibi ai facut si tu un lucru bun in sfarsit

 2. anonim 2. 23 ianuarie 2013 at 15:47 - Reply

  Care Tibi ? El a insistat la primaria Criseni sa scada din pret.

 3. el 23 ianuarie 2013 at 19:26 - Reply

  Bravo, Consiliului local din Criseni, Morar si ceilalti care s-au impotrivit scaderii pretului. Cu putin timp in urma consilierii erau amenintati ca vor deconta politic daca nu se realizeaza investitia, acum Bode, Margin si ceilalti trebuie sa-i premieze, investitia s-a realizat si in plus terenul s-a cumparat la pretul stabilit de consiliul local din Criseni. Bravo lor, profesionisti, nu au cedat la amenintari .

  • eu 23 ianuarie 2013 at 20:03 - Reply

   Care Morar, nici nu a vrut sa vanda deloc, a vrut sa fie dat la composesorat, unde avea si el dreptul la ceva!!!

 4. eu 23 ianuarie 2013 at 19:57 - Reply

  Bravo Maior, Bravo Consiliului Local! Parlamentarii nostrii ales au vrut sa vanda numai sa fie vandut la altii! Sa-i fie rusine pentru ce au facut, mi-e mi-ar fi rusine fata de alegatori. Bode, Pop, Talos, voi acum ati pierdut increderea alegatorilor, pacat ca numai din promisiuni traiti.

 5. IOAN DUSCAS 24 ianuarie 2013 at 09:18 - Reply

  ma bucur ca s-a concretizat acest prim pas !

 6. Anonim 24 ianuarie 2013 at 19:43 - Reply

  ce bine ca fraierii de la primaria zalau au avut acest teren si l-au pierdut in favoarea crisenilor cu valorosul de capalnasiu in frunte

 7. 1 26 ianuarie 2013 at 16:58 - Reply

  vai si amar de ce urmeaza lingaii si-au luat caimacul si i-au fraierit pe francezi

Lasa un Raspuns »