Majoritatea agentilor economici nu respecta legea

Magazin Salajean 26 ianuarie 2007 0

Majoritatea agentilor economici nu respecta legea

Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Salaj informeaza ca in cursul saptamanii trecute s-au efectuat 59 de actiuni de control la agentii economici din municipiul Zalau.

Aurora Sabou, directorul executiv al OJPC Salaj, a declarat ca cei luati in vizor, in cadrul controalelor tematice, au fost prestatorii de servicii de igiena personala, respectiv saloanele de frizerie, coafura, manichiura, pedichiura si cosmetica. Din totalul de 59 de agenti economici verificati, 51 au incalcat legislatia in domeniul protectiei consumatorilor.

Totodata, in cursul saptamanii trecute au fost efectuate controale la agenti economici (unitati de alimentatie publica, discoteci) pentru a verifica modul in care sunt respectate prevederile Legii nr.349/ 2002 – pentru prevenirea efectelor consumului produselor din tutun. Din procesele verbale intocmite in urma controlului, reiese ca 99 la suta din agentii economici controlati nu respecta legea, ba mai mult, nu au amenajate spatii speciale pentru fumatori. Pe aceasta cale, OJPC adreseaza o rugaminte tuturor agentilor economici vizati de aceste controale, sa ia masurile legale ce se impun, deoarece amenzile sunt cuprinse intre 1.000 si 5.000 RON.

Va reamintim ca, aceste controale au demarat in data de 17 ianuarie si vor continua pana in luna iunie a.c.. Potrivit Legii 349/ 2002 fumatul este permis doar in locuri special amenajate pentru fumat. Astfel, barurile, restaurantele, discotecile si alte spatii publice cu destinatie similara vor trebui sa delimiteze si sa asigure ventilatia spatiilor destinate fumatorilor, astfel incat aerul poluat sa nu patrunda in spatiul pentru nefumatori. De asemenea, acestea vor trebui sa fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre urmatoarele indicatoare; Spatiu pentru fumatori, Loc pentru fumat, Camera de fumat, sau Incapere in care este permis fumatul.

Reclamatii solutionate

Tot in cursul saptamanii trecute, inspectorii OPC au cercetat si solutionat un numar de 5 reclamatii ale consumatorilor. Doua dintre reclamatiile solutionate faceau referire la marfuri de proasta calitate, si marfuri a caror valabilitate era expirata. In ambele cazuri, agentii economici au fost sanctionati contraventional.

De mentionat ar fi faptul ca pentru ca toate reclamatiile sa poata fi cercetate si solutionate corespunzator, consumatorii sunt obligati sa solicite si sa pastreze bonurile de casa.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »