Majorari importante de taxe la Cadastru

Magazin Salajean 17 ianuarie 2008 0

Majorari importante de taxe la Cadastru

Taxele de cadastru se maresc, din acest an, pentru toti cei care vor sa isi elibereze planuri de incadrare pentru lucrarile de constructii. De asemenea, si taxa pentru avizarea executarii hartilor creste de la 50 de lei la 100 de lei.

Potrivit Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Salaj, prin Ordinul 371/27.12.2007, cele mai importante modificari de preturi se refera la eliberarea de planuri de incadrare in teritoriu, precum si a planurilor de situatie necesare proiectelor pentru autorizarea lucrarilor de construire sau desfiintare. Pana acum, la aceste modificari se percepea o taxa de 200 de lei pentru fiecare document. Potrivit noilor reglementari, pentru un astfel de plan se va percepe un tarif de 200 de lei inmultiti cu o suprafata de teren mai mica de 9 hectare. Pentru suprafete mai mari, taxa este de 1.000 de lei la hectar.

Pentru avizarea executarii planurilor si hartilor pentru suprafete mai mari de 100 de hectare, precum si pentru avizarea lucrarilor de aero-fotografiere, taxa pentru fiecare astfel de lucrare creste de la 50 la 100 de lei. Furnizarea serviciilor in regim de urgenta presupune, pe langa plata tarifelor pentru furnizarea serviciilor la termen, si plata unui tarif suplimentar.

De retinut faptul ca sunt scutite de la plata tarifelor toate serviciile de receptie si infiintare carte funciara. Insa, acest lucru este posibil doar in cazul primei inregistrari in cadastru si cartea funciara a terenurilor agricole situate in extravilanul localitatilor, dobandite prin titluri de proprietate. Totusi, furnizarea in regim de urgenta a acestor servicii presupune plata unui tarif de pana la 480 de lei. In fine, din 2008, veniturile obtinute din tranzactii imobiliare sunt virate la bugetul de stat.

La finele anului trecut, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a pus la dispozitia populatiei un nou serviciu, prin care se poate urmari situatia cererilor depuse la Birourile de Cadastru si Publicitate Imobiliara din orice judet al tarii. Astfel, acest serviciu – Urmarire cerere RGI, poate fi accesat on line pe www.ancpi.ro, solicitantul trebuind doar sa cunoasca numarul cererii pe care depus-o la biroul cadastral, precum si anul depunerii ei. Odata completate aceste campuri, solicitantul va primi informatile privind istoricul cererii pe care a depus-o (data inregistrarii cererii la Biroul de Cadastru, precum si termenul stabilit pentru solutionare), obiectul acesteia, dar si starea solicitarii (daca a fost rezolvata sau nu). In acest sens, ANCPI mai face cunoscut faptul ca, in cazul in care s-au solicitat completari la cererea depusa, motivul se va gasi tot pe internet. Cat despre posibilele cauze in care lipsesc anumite acte din dosarul inaintat la Biroul Cadastral, solicitantii pot afla ce fel de documente trebuie sa mai prezinte in vederea solutionarii cererii depuse.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »