Mai multe ferme luate la control pentru subventionare

Magazin Salajean 10 octombrie 2007 0

Mai multe ferme luate la control pentru subventionare

In plina agitatie declansata de sanctiunile ce stau sa cada de la Comisia Europeana pentru deficientele descoperite in sistemul de plati romanesc, Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Salaj a primit un nou esantion de ferme unde trebuie efectuate controale in vederea acordarii subventiilor pentru teren. Cele 293 de ferme au fost comunicate reprezentantilor APIA Salaj in 3 octombrie, actiunea de verificare fiind programata sa se desfasoare pana la data de 15 noiembrie. Potrivit lui Ilie Babos, sef Serviciu Control pe teren din cadrul APIA Salaj, din cele 293 de ferme, 26 au suprafete de 50 de hectare pana la 600 de hectare. Este verificata eligibilitatea suprafetelor, o ferma trebuind sa aiba minim un hectar, precum si respectarea bunelor conditii de mediu. Fermele din acest esantion de control sunt mari si foarte mari, avand intre 15 si 178 de parcele fiecare, ne-a declarat Ilie Babos.

Potrivit sursei citate, dupa ce aceasta actiune va fi finalizata, APIA Salaj va primi spre verificare, in perioada de iarna, un alt esantion de ferme. Legislatia prevede ca 20 la suta din suprafata unei ferme sa fie lasata necultivata sau sa fie cultivata cu culturi de toamna. Controlul la fermele incluse in esantionul din iarna va urmari acest lucru, a spus reprezentantul APIA Salaj.

Pentru acordarea subventiilor pentru terenuri, in Salaj au fost depuse 26.281 de dosare, comparativ cu 25.712 de dosare eligibile si asteptate sa fie primite conform Bazei de date existente la nivel de judet. Suprafata pentru care salajenii solicita bani europeni este si ea mai mare decat cea programata: 146.895 de hectare declarate, comparativ cu 111.787 de hectare estimate de autoritati. Controalele desfasurate de APIA Salaj vor face ca toate diferentele sa cada, astfel incat platile sa se incadreze in banii alocati de UE.

Daca suprafata eligibila va fi, totusi, mai mare decat cea estimata, va scadea valoarea maximala de plata stabilita in momentul de fata la 50 de euro/hectar.

Sub sabia lui Damocles

Romania ar urma sa primeasca pana in 2009 subventii de 11,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana.

Agricultorii din Romania ar putea pierde, insa, 25 la suta din sumele destinate subventionarii suprafetelor agricole, din cauza faptului ca sistemului de plati nu da rezultatele pe care le asteapta reprezentantii UE. Comisarul european pentru agricultura, Marian Fischer Boel, va prezenta astazi un raport pe aceasta tema, Comisia Europeana avand termen pana in decembrie pentru a hotari daca taie sau nu un sfert din banii pe care trebuia sa-i primeasca Romania. Potrivit oficialilor europeni, exista doua optiuni: una in care Romania va pierde 25 la suta din fondurile agricole, iar cea de-a doua care spune ca decizia se va amana pentru a le lasa autoritatilor romane ceva mai mult timp sa puna lucrurile in ordine, exercitand in acelasi timp o presiune mai intensa asupra lor.

De cealalta parte, guvernul cauta sa linisteasca lucrurile, spunand ca ultimatumul de-o luna, una din variantele avute la dispozitie de Comisie, este chiar tinta Ministerului Agriculturii, care ar fi cerut timp ca sa rezolve situatia. In plus, printr-un comunicat de presa remis de APIA, se arata ca la nivel national a fost elaborat un plan de remediere a deficientelor semnalate in cadrul misiunilor de audit, termenul final de realizare a obiectivelor cuprinse aici fiind de 30 noiembrie 2007. Obiectivul principal al planului de remedieri este de a asigura plata sprijinului pe suprafata in conditii de securitate financiara, care sa duca la evitarea diminuarii fondurilor europene cu 25 la suta, asa cum s-a mentionat in declaratiile oficialilor europeni. Este un program ambitios de recuperare a intarzierilor din sistem, prin finalizarea procesului de autorizare a platilor pana la 30 noiembrie si, in consecinta, initierea platilor catre fermieri incepand cu luna decembrie 2007, se arata in comunicatul de presa respectiv.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »