Lipsa securitatii si sanatatii in munca – aspru pedepsita de ITM Salaj

Magazin Salajean 15 iunie 2009 0

Lipsa securitatii si sanatatii in munca - aspru pedepsita de ITM Salaj In decursul lunii mai, inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj au verificat 86 de agenti economici de pe raza judetului Salaj, daca respecta prevederile legislative din domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM). Astfel, la zece dintre angajatori au fost gasite nereguli, pentru care au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 75.000 de lei. Dupa cum ne-a comunicat Mariana Pop, purtator de cuvant la ITM Salaj, printre deficientele constatate se numara lipsa evaluarii nivelului de risc de accidentare si imbolnavire profesionala, neefectuarea controlului medical periodic, lipsa avizului ISCIR, lipsa dotarii cu echipament individual de protectie sau neutilizarea acestuia de catre lucratori. De asemenea, alti operatori economici au fost amendati pentru instruirea necorespunzatoare a salariatilor in domeniul SSM sau pentru neprezentarea, de catre angajator, a documentelor solicitate de catre inspectorii de munca pentru efectuarea controlului. Si toate acestea pentru ca unii angajatori fie au uitat ca trebuie sa efectueze astfel de instruiri, fie pentru ca nici macar nu stiu ca trebuie sa desfasoare astfel de activitati in randul personalului angajat.

Tot pe parcursul lunii mai, inspectorii din cadrul ITM Salaj au verificat, in domeniul relatiilor de munca, 85 de agenti economici. La opt dintre acestia au fost identificate 13 persoane care lucrau fara forme legale de angajare, fiind sanctionati contraventional cu amenzi in valoare totala de 19.500 de lei. Un alt angajator a fost sanctionat contraventional cu amenda de 2.000 de lei pentru nedepunerea registrului electronic de evidenta al salariatilor, a afirmat Mariana Pop.

Alte deficiente constatate, pentru care s-au aplicat avertismente, se refera la nerespectarea termenului de depunere la ITM a actelor privind incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractelor individuale de munca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »