Laszlo Borbely, la Zalău: „Trebuie să ne schimbăm mentalitatea şi să gândim durabil”

Educaţie de calitate, justiţie şi instituţii puternice, sănătate, creştere economică, energie accesibilă şi curată, consum şi producţie responsabile sunt doar câteva dintre obiectivele promovate la nivel naţional de către Departamentul de Dezvoltare Durabilă al Secretariatului General al Guvernului, al cărui coordonator, Laszlo Borbely, a fost prezent joi, 12 octombrie, la Zalău.
Consilierul de stat s-a întâlnit cu acest prilej cu reprezentanții autorităților locale și ai instituțiilor deconcentrate, pentru a discuta pe tema revizuirii Strategiei de Dezvoltare Durabilă a României. Borbely a subliniat că scopul organismului pe care îl conduce îl reprezintă centralizarea tuturor problemelor din teritoriu, iar elaborarea de soluții care vor fi propuse Guvernului.

„România este a doua ţară din Uniunea Europeană la consumul de antibiotice şi prima ţară la numărul cazurilor de tuberculoză. Este al doilea stat din lume, după Siria, unde este război civil, de unde au plecat cei mai mulţi cetăţeni să lucreze în alte ţări. Vorbim despre circa 3,6 milioane de persoane, cetăţeni activi. Trebuie să facem o analiză pentru a vedea ce înseamnă ca 35 la sută din populaţia activă a României să nu fie în ţară. Trebuie să analizăm cauzele acestor plecări, dar şi problemele sociale pe care le implică. Şi mai trebuie să încercăm să ne schimbăm mentalitatea şi să gândim durabil”, a precizat Borbely în cadrul conferinţei de presă susţinute la Zalău. El a făcut referire şi la alte probleme cu care se confruntă România, precum risipa de alimente – în medie, în fiecare lună o familie aruncă la gunoi 100 kg de alimente, exodul cadrelor medicale – 28.000 de asistenţi medicali şi 14.000 de medici au părăsit ţara între 2009 şi 2015, sau abandonul şcolar – 19 la sută dintre elevi nu îşi termină studiile.

Pe termen mediu și lung, Departamentul de Dezvoltare Durabilă dorește să revizuiască Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă, să organizeze întâlniri la nivel național și regional, cu participarea actorilor care vor fi prezenți în implementarea Strategiei (instituții guvernamentale, autorități locale și județene, ONG-uri, mediu academic, mediul de afaceri, sindicate), să stabilească priorități, să identifice proiecte de dezvoltare durabilă din diferitele domenii, respectiv surse de finanțare și să le evidențieze în bugetul național.

6 Thoughts to “Laszlo Borbely, la Zalău: „Trebuie să ne schimbăm mentalitatea şi să gândim durabil””

  1. D

    Laszlo Borbely te cauta DNA!

  2. Anonim

    Cine ne da lectii? Un penal? La puscarie cu el !

  3. Anonim

    16 octombrie 2006 – ziua in care Ionel a intrat in istorie
    Sa-l felicitam pentru bravura de la bancomat pe cel dintai cetatean al Zalaului, profitor al puterii politice PSD, nationale – de trei ori prefect si locale – administrator public la Consiliul Judetean condus de presedintele sau de partid, platit din bani publici sa faca politica de partid. Problemele fostului prefect cu legea au inceput in seara de luni, 16 octombrie 2006, pe la ora 23.30, cand a incercat sa scoata bani din bancomatul amplasat la sediul Bancii Transilvania din Zalau. La multi ani politicianului venit de la castrat de porci si care face parte din partidul care a dus Salajul la sapa de lemn. In final, recomandam bancilor din Zalau sa-si monteze un bancomat la strada, ca eventual prietenul la volan cu Bachus sa fie nevoit a urca cu masina pana la zid, pentru a-l demola, dupa bunul obicei cand se imbata!

  4. Anonim

    imi este greata de acesti oameni !!! sper doar ca Dumnezo sa-i trasneasca pe toti fosti si actuali politicieni ! pe ei si toti cei cre au profitat de pe urma lor !
    iar la fiecare politician transit sa mai niomereasca si cate un popa, r fi ideal !

  5. Anonim

    vine politia ! vine ca sa te ia !

  6. Anonim

    Rusine acest penal despre ce dezvoltare vorbește?. Râsul lumii cum primarii maghiari au cumpărat cartea acestui penal.

Leave a Comment