Laboratoare Sanitar-Veterinare la standarde europene, in Salaj

Magazin Salajean 14 noiembrie 2006 0

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj a organizat vineri, 10 octombrie o conferinta de presa pentru a anunta acreditarea Laboratorului Sanitar Veterinar Judetean de Stat si recunoasterea oficiala a acestuia pe plan intern si international. Concret, activitatea laboratorului din Zalau a fost analizata si examinata de RENAR, iar acesta a fost recunoscut oficial ca fiind competent sa execute analize conforme standardelor europene. Mai mult, directorul executiv al DSVSA, dr. Mircea Hortin ne-a informat ca Laboratorul Sanitar Veterinar Judetean Salaj este primul laborator din Romania atestat in detectia de organisme modificate genetic.

Laboratorul este structurat pe doua compartimente, Sanatatea Animalelor si Siguranta Alimentelor, iar importanta acestora e cu atat mai mare cu cat, incepand cu 1 ianuarie 2007, nu vor mai fi recunoscute decat laboratoarele acreditate. De aceea, directorul DSVSA Salaj anunta producatorii si comerciantii agricoli ca pentru a putea functiona si dupa 1 ianuarie 2007, trebuie sa incheie contracte cu Laboratorul Sanitar Veterinar pentru a obtine Certificatul de Implementare care sa ateste siguranta produselor obtinute in unitate.

In alta ordine de idei, dr. Hortin a marturisit ca DSVSA Salaj intampina greutati la inventarierea animalelor, la momentul actual existand un gol de 29 de mii de animale in baza de date, situatie la care s-a ajuns pentru ca producatorii nu au solicitat Certificatul Sanitar Veterinar si nu au completat Formularele de Miscare in momentul in care au sacrificat sau vandut animalul. De aceea, proprietarii de animale sunt obligati sa obtina documentele mentionate mai sus, pentru ca DSVSA sa nu fie nevoita sa aplice sanctiunile prevazute de lege, constand in amenzi de la 1.000, la 3.000 de lei pentru persoane fizice si dublu pentru persoane juridice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »