Iulie aduce scumpiri la gaze si energie electrica

Magazin Salajean 30 iunie 2008 0

Iulie aduce scumpiri la gaze si energie electrica

Preturile gazelor vor creste de la 1 iulie in medie cu 12,5 la suta, in timp ce tarifele percepute pentru energia electrica vor fi majorate in medie cu 5,3 la suta, potrivit unei informari facute de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei.

Preturile gazelor vor creste de la 1 iulie in medie cu 12,5 la suta, ca urmare a majorarii costurilor cu achizitia gazelor naturale in ianuarie – iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceeasi perioada. Astfel, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), in cazul E.ON GAZ Romania, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh (in crestere cu 11,6% fata de cele curente). ANRE a analizat toate solicitarile primite din partea furnizorilor de gaze naturale, in special Distrigaz Sud si E.ON GAZ Romania, care au cerut adaptarea preturilor reglementate la costurile reale de achizitie a gazelor naturale din import, in conditiile in care pretul de import pentru trimestrul trei este estimat la circa 480 dolari pentru 1.000 metri cubi, in crestere cu 30 la suta fata de nivelul recunoscut in tarifele curente, respectiv 370 dolari pentru 1.000 metri cubi, se mai arata in comunicatul ANRE.

Potrivit Autoritatii, decizia de ajustare a preturilor reprezinta o masura necesara pentru asigurarea functionarii normale a pietei interne, pentru asigurarea continuitatii in furnizarea gazelor naturale si pentru constituirea stocurilor de iarna.

Tot de la 1 iulie, va intra in vigoare si un nou sistem de tarifare a gazelor naturale, care, pe langa cantitatea de gaz consumata, va lua in calcul si puterea calorica a gazului, ca parametru de calitate. Facturile vor continua sa contina informatiile despre consum, exprimate in unitati de volum (metri cubi), dar valoarea facturii va fi calculata pe baza cantitatii de energie livrata fiecarui consumator, determinata prin inmultirea consumului de gaze cu puterea calorifica superioara, se precizeaza in comunicatul ANRE.

Costurile de implementare sunt suportate de catre furnizori si nu vor afecta pretul platit de consumatori.

Si tariful la energie electrica se va majora de la 1 iulie, in medie cu 5,3 la suta, majorarea pentru consumatorii casnici fiind de 4,4 la suta fata de pretul curent, la 0,3125 lei/kWh, aferent tarifului monom cu rezervare, potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Noile tarife la furnizarea de energie sunt determinate de cresterea costurilor cu combustibilii, precum si de investitiile pentru conformarea la standardele de mediu si cheltuielile suplimentare induse de emisiile poluante cu efect de sera (dioxidul de carbon), care nu se incadreaza in limitele impuse prin directivele specifice ale Comisiei Europene, se arata intr-un comunicat al ANRE.

Potrivit autoritatii de reglementare, aceste tarife reflecta corect si costurile de furnizare a energiei electrice in noile conditii rezultate dupa separarea activitatilor de distributie de cele de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor europene.

Potrivit unui comunicat remis de E.ON GAZ scumpirea aprobata de ANRE nu-i permite sa asigure securitatea furnizarii. In opinia conducerii acestei companii, majorarea cu 11,6 la suta a pretului gazelor naturale operata de ANRE nu permite E.ON Gaz Romania sa asigure securitatea furnizarii gazelor naturale pentru clientii casnici, in conditiile in care a cerut o majorare a pretului cu 24 la suta. In acelasi comunicat, E.ON Gaz sustine ca, pentru a fi in masura sa asigure securitatea furnizarii gazelor naturale, prin achizitia si inmagazinarea cantitatilor necesare pentru iarna, si pentru a recupera pierderile inregistrate datorate neacoperirii costurilor de achizitie a gazelor naturale, compania a solicitat ANRE o majorare cu 24 la suta a pretului final al gazelor, incepand cu data de 1 iulie a acestui an. Majorarea cu 11,6 la suta a pretului final al gazelor naturale pentru clientii casnici ai E.ON Gaz Romania, anuntata de catre ANRE, nu permite companiei noastre sa asigure securitatea furnizarii pentru clientii sai prin inmagazinarea cantitatilor necesare pentru iarna si nici sa-si acopere costurile de achizitie ale gazelor naturale si pierderile inregistrate pana acum, se arata in comunicat.

E.ON Gaz Romania analizeaza in detaliu in acest moment impactul deciziei ANRE asupra activitatii companiei si va decide asupra actiunilor sale viitoare dupa consultarea cu ANRE bazata pe rezultatul acestei analize, precizeaza compania.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »