Ionel Ciunt: „Bugetul Zalăului pe anul în curs menține facilitățile acordate zălăuanilor și anul trecut”

Primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, a făcut, în cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, o serie de precizări referitoare la bugetul municipiului așa cum a fost conceput pentru anul în curs. Edilul a menționat faptul că este regretabil că unii au înțeles, spre exemplu, faptul că „funcționarea” înseamnă, de fapt, doar salariile celor din Primărie, explicând pe larg câteva aspecte care au stat la baza împărțirii banilor, pe cele două secțiuni, dezvoltare și funcționare. “Veniturile municipiului Zalău estimate pentru acest an sunt de 130.430.000 de lei, fiind compuse din venituri proprii, venituri de la bugetul de stat și excedentul bugetului local.

Cheltuielile, la rândul lor, sunt distribuite pe două categorii: cheltuielile de funcționare și cheltuielile de dezvoltare. În acest an, cheltuielile de funcționare sunt estimate la 89.884.000 de lei și cuprind cheltuieli privind materiale, subvenții pentru transportul local, indemnizații pentru persoanele cu handicap, sume alocate pentru protecția copilului, cheltuieli de personal. Bugetul alocat secțiunii de dezvoltare este de 40.546.000 de lei, sumele din cadrul acestei secțiuni fiind menținute la nivelul anului 2017. După cum am mai menționat, secțiunea de dezvoltare nu a fost diminuată. Am construit bugetul în așa fel încât să menținem o serie de facilități pe care le-am acordat și anul trecut cetățenilor municipiului Zalău. Facilitățile acordate în acest an sunt gratuitate pe mijloacele de transport în comun ale Transurbis SA, pentru pensionari și persoane cu dizabilități și subvenție de 50 la sută din prețul abonamentelor pentru elevi;

Bonificație de 10 la sută persoanelor fizice și de 5 la sută persoanelor juridice care achită integral, până în data de 31 martie 2018, taxele și impozitele aferente anului în curs. Acordarea de scutire de la plata impozitului pe clădiri pentru: clădirile din Municipiul Zalău, clasate în categoria monumentelor istorice; clădiri ai căror proprietari au venitul minim brut/familie sub salariul minim brut pe țară; clădiri afectate de calamități naturale; clădiri ai căror proprietari efectuează izolarea termică din fonduri proprii, fiind scutiți de la plata impozitului pentru o perioadă de 5 ani. Acordarea de reduceri la plata impozitului pentru: clădiri nerezidențiale, la persoanele juridice, cu un procent de 0,1 la sută față de anul trecut și 0,2 la sută față de anul 2016, rezultând o reducere în valoare absolută a impozitului pentru aceste tipuri de clădiri de 9,10 a sută;
– investitorii care crează noi locuri de muncă, bonificația acordată fiind între 10 la sută și 100 la sută, în funcție de valoarea investiției și numărul de locuri de muncă nou create, conform schemei de minimis aprobată prin HCL nr. 241 din 24.08.2017.

Menținerea, la nivelul anului 2017, cuantumului celor 4 tipuri de burse acordate de către Primăria Municipiului Zalău elevilor (burse pentru ajutor social, burse de studiu, burse de performanță și burse de merit), în urma modificării de anul trecut a grilei de acordare și a dublării sumelor alocate fiecărui elev. Municipiul Zalău are în lista de investiții foarte multe proiecte, iar din suma de dezvoltare vom prioritiza investițiile. Prioritare sunt obligațiile față de cofinanțarea privind proiectele europene, infrastructura rutieră și pietonală, reabilitarea unei porțiuni din Bulevardul Mihai Viteazul, urmând toate celelalte tipuri de investiții cuprinse în proiectul de buget aprobat astăzi” a punctat edilul zălăuan la finalul ședinței de Consiliu local.

 

 

 

 

One Thought to “Ionel Ciunt: „Bugetul Zalăului pe anul în curs menține facilitățile acordate zălăuanilor și anul trecut””

  1. Cand vorbesti de zalauanii cu facilitati

    te referi, de fapt, la sleahta din jurul tau, la care le-ai dat, in cursul anului trecut, mariri de salarii si indemnizatii, ca restul zalauanilor ciuciu…

Leave a Comment