Investitiile in agricultura, stimulate

Magazin Salajean 24 noiembrie 2006 0

Luati pe nepregatite, reprezentantii Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DGADR) Salaj nu au putut sa ne ofere, in cursul zilei de ieri, minimul de informatii cu privire la o Hotarare de Guvern, adoptata miercuri, pentru stabilirea nivelului reducerii sumei de rambursat din volumul creditului acordat in conditiile Legii nr.231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura, pentru anul 2006. Directorul executiv adjunct al DGADR, Luka Petru, a reusit, totusi, sa ne spuna ca… este o decizie binevenita, pe care oamenii o asteapta. In atari conditii, atat pentru cei care conduc destinele agriculturii salajene, cat si pentru cei carora li se adreseaza Hotararea amintita, le sugeram sa citeasca cele de mai jos.

Creditele pentru achizitionarea de tractoare agricole noi si cele pentru achizitionarea de material biologic pentru popularea fermelor, beneficiaza de o reducere a sumei de rambursat de 50 la suta, Hotarare adoptata de Guvern in sedinta care a avut loc miercuri. Masurile de sustinere a producatorilor agricoli, luate prin aceasta decizie, fac parte din Programul Fermierul. Astfel, achizitionarea de material biologic vizeaza vacile de lapte, inclusiv bubaline, ingrasatorii de taurine, ovinele, caprinele, ingrasatorii de berbecuti, gainile ouatoare, puii de carne, ingrasatorii de porci si strutii. Creditele se acorda din fondul pentru creditare a investitiilor in agricultura, constituit din alocatii de la buget la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, conform Legii 231 din 2005. Fondul e gestionat, de asemenea, de MAPDR. Sumele pentru acordarea reducerilor se asigura din acelasi fond, care va fi accesat si derulat de banci comerciale si alte institutii de creditare autorizate de legea privind activitatea bancara.

Pentru creditele destinate achizitionarii de masini si utilaje agricole pentru ferme vegetale si zootehnice, nivelul reducerii sumei de rambursat este de 25 la suta, iar pentru creditele pentru investitii in depozite pentru cereale si oleaginoase, suma de rambursat se reduce cu 30 la suta. Nivelul reducerii din volumul creditului acordat se stabileste si se aproba periodic prin Hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Prin Legea nr.231/2005, se urmareste facilitarea accesului la credite si cresterea volumului de credite acordat sectorului agricol si sectoarelor colaterale acestuia. Se urmareste, de asemenea, sprijinirea beneficiarilor de credit prin preluarea riscului de creditare de catre fondurile de garantare, precum si administrarea transparenta si in conditiile de piata a sumelor acordate. Sprijinul se refera la intreprinzatorii care nu beneficiaza de cofinantare pentru investitiile finantate din programe comunitare, precum si cei care nu beneficiaza de cofinantare publica nerambursabila de la bugetul de stat pentru proiectele de investitii care fac obiectul OUG 59/2006. Aceasta Ordonanta prevede asigurarea de la bugetul de stat a cofinantarii publice nerambursabile pentru proiectele de investitii din cadrul Programului SAPARD.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »