Investiţii noi la Uzina Electrică din Zalău

Adela Farkas 24 august 2012 2
Investiţii noi la Uzina Electrică din Zalău

Uzina Electrică se pregăteşte să investească zeci de mii de lei în aparatură şi utilaje noi. Potrivit informaţiilor furnizate de directorul societăţii, Viorel Marian, aparatura este necesară derulării activităţilor de întreţinere şi reparaţii. “Acest demers a fost inclus în planul de investiţii pentru anul 2012. O parte din costuri vor fi finanţate din cota de dezvoltare, constituită la nivelul sumei de 186.000 de lei. Preconizăm să realizăm studiul de fezabilitate al centralei şi să cumpărăm motopompă de incendiu, aparat de sudură, de polizare, trusă de scule, compactor, freză de tăiat beton, necesare activităţilor curente. Studiul de fezabilitate va oferi soluţii în ce priveşte producerea energiei cu costuri cât mai scăzute”, a explicat Viorel Marian. Menţionăm că pentru UE Zalău au demarat procedurile de privatizare, potenţialul cumpărător se va decide până în 19 septembrie. Reprezentantul UE Zalău s-a arătat rezervat în ce priveşte creşterea preţului gicacaloriei pentru sezonul rece următor, în cazul în care pachetul majoritar va fi achiziţionat de un cumpărător sau dacă acesta va rămâne la administraţia locală. Viorel Marian a arătat că trebuie avut în vedere faptul că majorarea preţului gazelor naturale poate influenţa costul de producţie al agentului termic. La această dată, preţul plătit de populaţie este de 170 de lei pentru gigacalorie, cost care include subvenţia stabilită de Consiliul Local Zalău.
Acţionarul principal al Uzinei Electrice, Primăria Zalău, a scos la licitaţie pachetul de acţiuni al acestei societăţi. Este vorba de 3.957.697 de acţiuni, reprezentând 99,99 la sută din capitalul social, iar preţul de pornire al licitaţiei este de 1,65 de euro pentru o acţiune (circa 7,11 lei pe acţiune). Pachetul de acţiuni scos la vânzare a fost estimat la 6,5 milioane de euro (28,1 milioane de lei). Privatizarea a demarat în 2011, când principalul producător de energie electrică din oraş a fost evaluat la valoarea de 10,6 milioane de euro. La acea dată, municipalitatea nu a găsit cumpărători şi a reluat, în 2012, procesul de privatizare. Actualul preţ de pornire al licitaţiei a coborât la valoarea de 6,5 milioane de euro. Producătorul de energie termică a ieşit din procedura de insolvenţă şi nu înregistrează pierderi. În ultimii doi ani, Uzina Electrică a produs agent termic pentru firma E-Star RFV Distriterm, care a asigurat transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice la cei 500-600 de clienţi casnici şi economici din oraş.

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Anonim 24 august 2012 at 11:01 - Reply

    e prea tarziu pentru aceasta decizie zalauanii sant satui de mi…..ni

  2. Andrei 25 august 2012 at 12:53 - Reply

    Zălăuanii folosesc microcentrale termice de apartament.
    Nu se va mai reveni la încălzirea centralizată.

Lasa un Raspuns »