Investitii de 2,9 miliarde de lei in 2008

Magazin Salajean 23 ianuarie 2008 0

Investitii de 2,9 miliarde de lei in 2008

Bugetul de care dispune comuna Ileanda in 2008 este de aproximativ 290.000 de lei, bani mai multi ca anul precedent, dar nu suficienti ca sa ajunga pentru toate necesitatile comunitatii. Primarul Petre Satmari ne-a declarat ca se lucreaza in prezent la repartizarea bugetului pe prioritati, urmand ca propunerile sa fie supuse aprobarii Consiliului Local intr-o sedinta de saptamana viitoare.

Potrivit sursei citate, unul dintre proiectele majore ale comunei este, in 2008, podul de peste Somes catre localitatea Rodna, finantat prin Ordonanta 7/2006 privind modernizarea zonelor rurale cu suma de 2,3 milioane de lei. La aceasta suma se adauga 150.000 de lei, contributie de 2 la suta pe care noi, ca beneficiar, trebuie sa o asiguram din bugetul local, a spus Petre Satmari.

Initial, administratia locala avea in vedere reabilitarea puntii pietonale peste Somes catre localitatea Rodna, pentru aceasta solicitand de la Guvern suma de 1.6 milioane de lei. Autoritatile centrale au alocat, insa, proiectului mai mult decat s-au asteptat cei din Ileanda. Am primit mai multi bani decat ne-am asteptat si ne-am gandit ca este pacat sa facem doar o punte pietonala, cand un pod ar fi mai folositor pentru comuna, a spus primarul.

Ca urmare, puntea de peste Somes va fi transformata intr-un pod pe care va fi liber accesul autovehiculelor (pe un singur sens) care au pana la 6,6 tone. Lungimea podului va fi de 140 de metri, latimea de 3,5 metri si va fi inclusa si o banda pietonala.

In urma licitatiei, realizarea podului a fost castigata de SC 1 Invest Cluj Napoca, firma angajandu-se sa duca investitia la bun sfarsit in doar 10 luni, si nu 2 ani, asa cum era prevazut initial in proiect.

Astfel, santierul a fost deschis la Rodna in noiembrie 2007, urmand ca podul sa fie finalizat si dat in folosinta in toamna acestui an.

Deocamdata, din suma alocata proiectului, in Ileanda a ajuns pana in momentul de fata doar 15 la suta din suma totala necesara lucrarilor, 50 la suta din fonduri vor veni in 2008, iar restul banilor in 2009.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »