Intalnire de lucru cu reprezentantii societatilor care furnizeaza servicii de consultanta

Magazin Salajean 28 martie 2008 0

Intalnire de lucru cu reprezentantii societatilor care furnizeaza servicii de consultanta La Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 6, Satu Mare a avut loc miercuri, 19 martie 2008, o intalnire de lucru cu societatile care furnizeaza servicii de consultanta in cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala.

Reprezentant al judetului nostru la dezbatere a fost dl. economist Gheorghe Retevoescu, managerul S.C. Retconsulting Prodcom S.R.L., pe care il rugam sa ne prezinte pe scurt care a fost scopul intalnirii.

Reporter: Cum a fost, domnule Retevoescu?

Gheorghe Retevoescu: Avand in vedrea lansarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013, in special a celor doua prioritare, incepand cu luna martie, si fiind constienti ca firmele de consultanta au un rol important in absorbtia fondurilor destinate agriculturii si dezvoltarii rurale, a fost binevenita organizarea unei astfel de intalniri de lucru cu reprezentantii societatilor care furnizeaza servicii de consultanta in cadrul acestor programe.

Scopul intalnirii a fost acela de a dezbate impreuna unele aspecte legate de depunerea documentatiilor cererilor de finantare, achizitii si plata, precum si cele legate de procedurile aferente acestor etape.

Daca ni se va adresa un potential beneficiar putem sa-l sprijinim in realizarea unei idei de proiect, dandu-i urmatoarele informatii utile:

– stabilirea domeniului in care doreste sa investeasca;

– incadrarea domeniului in care doreste sa investeasca, in masura din FEADR;

– incadrarea in categoria beneficiarilor eligibili;

– stabilirea cheltuielilor eligibile;

– valoarea fondurilor care pot fi accesate:

– informatii despre investitiile care nu se finanteaza prin masura;

– informatii despre crerea de finantare.

S-au purtat si discutii privind masurile 121, 122, 322. Referitor la acordurile de mediu, avizele DSV, Fitosanitare si alte acorduri si avize care au fost eliberate pentru programele SAPARD, acestea trebuiesc numai reactualizate. Acest aspect este imbucurator atat pentru beneficiar, cat si pentru firmele de consultanta.

Cu privire la continutul cadru al studiului de fezabilitate, acesta trebuie sa respecte pe cel din Ghidul solicitantului, cu exceptia masurii 322, care trebuie sa respecte pe cel din Hotararea nr. 28 din 29 ianuarie 2008.

Printre problemele pe care personal le-am ridicat a fost si aceea cu privire la analiza cost – beneficiu, si anume, ce astfel de analiza se poate face la o investitie ca modernizari sau constructii de drumuri sau aductiuni de apa si canalizari. S-a ajuns la concluzia ca aceste investitii nu sunt generatore de profit, dar se poate face o analiza economica, obligatorie numai in cazul investitiilor majore.

Mai trebuie amintit ca beneficiarul nu se poate prezenta numai cu un proiect de aductiune de apa fara proiect de canalizare. Deci, primariile care au comandat si sunt in posesia sau sunt in stadiul de refacere dupa Hotararera nr. 28 din 9 ianuarie 2008, nu se pot prezenta fara proiecte pentru canalizari, pentru ca nu vor fi admise.

S-au mai discutat si alte probleme care nu s-au clarificat (in special proiecte specifice sectoarelor: zootehnie, legumicultura, pomicultura, impaduriri). Impreuna cu Oficiul Judetean de Consultanta Salaj, vom depune tot efortul sa putem auzi cat de curand ca in judetul nostru s-au depus deja documentatii si cereri de finantare pentru obtinerea de fonduri destinate agriculturii si dezvoltarii rurale.

In incheiere doresc sa nu se inteleaga gresit ca am fost desemnat sa reprezint judetul Salaj, am primit invitatie prin Oficiul Judetean de Consultanta Salaj si am confirmat participarea prin prezenta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »