Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au dat năvală în magazinele din Sălaj

Etichete necorespunzătoare, fără traducerea în limba română, marfă expirată, produse venite de „nicăieri”, ambalaje neconforme și acte în neregulă – acestea sunt câteva dintre neregulile grave descoperite de inspectorii de la Protecția Consumatorilor Sălaj, în magazinele din județ.

 În cursul lunii martie și până în prezent, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Sălaj a desfășurat, prin inspectorii instituției, numeroase acţiuni de control în reţeaua comercială din județ, inspectorii acordând o atenție deosebită produselor specifice sărbătorilor pascale. Printre deficiențele constatate de inspectorii CJPC s-au numărat fapte precum expunerea la comercializare a unor produse (de exemplu, carne de pasăre în stare congelată) fără a avea marcate, pe ambalajul individual, principalele elemente de identificare și caracterizare. Acestea se regăseau doar în documentele de însoțire a mărfii sau pe ambalajul colectiv.

Altă deficiență constatată, la fel de gravă, a fost expunerea la comercializare a unor produse provenite din import (cum ar fi specialități din carne de pui, sortimente de cașcaval, conserve din carne, specialități de ciocolată etc.) care nu aveau principalele elemente de identificare şi caracterizare redactate şi în limba română, ori expunerea la comercializare a unor produse cu termen de valabilitate expirat (produse zaharoase, în special sortimente de ciocolată); expunerea la comercializare a unor legume și fructe cu informații incomplete, fără a informa consumatorul cu privire la țara de proveniență; neindicarea concomitentă, în cazul produselor alimentare preambalate, a preţului de vânzare și a preţului pe unitatea de măsură (pentru compararea cu uşurinţă a preţurilor produselor), situație întâlnită la produse de patiserie și produse zaharoase; utilizarea la comercializarea produselor vrac, a unor mijloace de măsurare a căror verificare metrologică era expirată.

Produsele cu deficienţe, cele expirate sau cu probleme de etichetare au fost oprite de la comercializare iar operatorii economici la care au fost constatate aceste neajunsuri au fost  sancționaţi cu amendă contravenţională. Până în prezent au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valorare de 183.000 de lei. Acțiunile inspectorilor CJPC continuă și pe parcursul acestei săptămâni, fiind vizate atât marile magazine (supermarketuri) cât și cele mai mici, de pe toată raza județului și din municipiul Zalău.

 

 

Leave a Comment