In curand, liber la atestarea produselor traditionale in UE

Magazin Salajean 3 octombrie 2007 0

In curand, liber la atestarea produselor traditionale in UE

Ministerul Agriculturii va elabora, pana la 15 noiembrie, procedurile privind inregistrarea si protejarea produselor traditionale romanesti in Uniunea Europeana, Romania avand o perioada de gratie de un an pentru a pune in functiune sistemul de protectie a acestor marfuri. Documentatia in acest sens va putea fi depusa incepand cu 1 ianuarie 2008, cand protectia produselor pe piata comunitara va incepe sa fie asigurata.

Ioan Bujita, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, ne-a declarat ca dupa ce Ministerul Agriculturi va elabora procedurile, producatorul va sti concret ce documente trebuie sa depuna, la ce institutie sau care este perioada de opozitie (perioada in care un alt grup de producatori poate contesta o cerere, solicitand inregistrarea aceluiasi produs). Potrivit Ministerului Agriculturii, perioada de opozitie ar putea fi de doua luni.

Producatorii pot depune documentatia incepand cu 1 ianuarie 2008, aceasta fiind transmisa la Bruxelles dupa ce primeste avizul MADR. Aprobarea de la Comisia Europeana poate fi obtinuta in maxim un an.

Salajul are pana acum 28 de produse traditionale atestate, toate din categorile lactate si preparate din carne de porc, fiind, de altfel, si primul judet din Romania care si-a atestat produsele conform normelor impuse de UE. Ioan Bujita ne-a spus ca pe langa acestea, mai sunt depuse documentatii in vederea obtinerii luicentei pentru inca sase produse. Categoriile din care fac parte produsele salajene sunt lactate, panificatie si preparate din carne. Produsele preparate din lapte sunt diverse tipuri de branza, cascaval si smantana, cele mai semnificative fiind marcile branza topita Meses, cas in saramura Almas, branza telemea, branza de burduf, cascaval si smantana pentru consum Bodia, telemea, cascaval, smantana si branza fermentata Somes. Dintre produsele traditionale atestate ca preparate din carne de porc au fost inregistrate de SC Siciliana SRL Simleul Silvaniei: carne de porcine Silvania, ceafa afumata si salam Cordis.

Referitor la produsele din carne de porc, Bujita ne-a declarat ca trei din cei sase producatori salajeni au solicitat suspendarea temporara a licentei. Cauza a fost faptul ca, nefiind abatoare deschise in Salaj, sunt nevoiti sa achizitioneze carne din alte judete, lucru ce face ca produsul sa nu mai fie traditional.

Atestatea produselor este importanta mai ales in conditiile in care salajenii care nu au atestat de produs traditional nu vor mai putea vinde decat in limitele judetului. Ceilalti vor putea sa-si vanda produsele in toata tara si, in caz ca produsele vor fi atestate si pe piata comunitara, oriunde in spatiul UE, pe piata vest-europeana, aceste produse ocupand o pondere de aproape 50 la suta din consum. Deoarece in cazul acestor produse nu se aplica standardele prohibitive ale Uniunii Europene, ele reprezinta o nisa sigura pe piata de consum, a conchis directorul DADR Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »