În aşteptarea deciziei Michelin, consilierii din Crişeni stau cu sabia deasupra capetelor

Mihaela Moldovan 18 decembrie 2012 1
În aşteptarea deciziei Michelin, consilierii din Crişeni stau cu sabia deasupra capetelor

 

După ce consilierii locali din Crişeni au aprobat, vineri, un proiect de hotărâre privind vânzarea unui teren de care este interesată compania Michelin, la preţul de pornire a licitaţiei de 7,9 euro/mp, liderii politici din Sălaj au reacţionat dur. Majoritatea din ei au anunţat că vor lua măsuri dacă multinaţionala va alege altă locaţia pentru a-şi deschide o nouă fabrică, mai ales că, prin investiţia estimată la peste 300 de milioane de euro, s-ar putea crea până la 800 de locuri de muncă în următorii ani.

Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, care este şi liderul social-democraţilor sălăîjeni, a declarat că, dacă se va constata că decizia consilierilor va pune piedici investiţiei Michelin în zona Crişeni, pentru consilieri nu se anunţă vremuri uşoare. “În momentul în care există o evaluare, consilierii din Crişeni nu pot să nu ţină cont de ea. Cu toate acestea, suntem conştienţi de faptul că Primăria Crişeni încearcă să obţină un preţ cât mai bun pe acel teren. Le-am cerut consilierilor noştri să nu facă altceva decât să respecte interesul local. Însă, în cazul în care decizia lor va obstrucţiona investiţia Michelin în zonă, cu siguranţă, lucrurile se vor complica şi pentru consilieri, cel puţin din punct de vedere politic”, a spus Tiberiu Marc.

Preşedintele PNL Sălaj, Radu Căpîlnaşiu, a precizat că lobbyul făcut de autorităţile judeţene şi liderii politici în favoarea investiţiei Michelin nu trebuie confundat cu ameninţări la care să fi fost supuşi aleşii din Crişeni, dar că modul acestora de gândire este “ireal”. “A nu se înţelege că cineva a ameninţat consilierii locali din Crişeni să voteze împotriva comunităţii care i-a ales. În acest context, vreau să vă spun că modul în care au votat aleşii locali, dar mai ales justificările pe care le-au adus la decizia lor mi se par absolut ireale. Atât pentru zălăuani, cât şi pentru foarte mulţi locuitori din Crişeni, noile locuri de muncă aduse de extinderea activităţii Michelin ar fi fost mană cerească. Lumea trebuie să ştie că, în situaţia economică actuală, dar şi în cea din perioada următoare, prioritatea noastră numărul unu este păstrarea şi, de ce nu, creşterea locurilor de muncă în zonă. Până la urmă, intenţia Michelin este un proiect de interes naţional, şi nu doar local. Îmi pare rău că unii oameni care au ajuns în anumite funcţii, fie ele şi de consilieri locali, nu înţeleg priorităţile oamenilor care i-au trimis în acele fotolii”, a spus Căpîlnaşiu.

Nici liderul PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode, nu este mulţumit de decizia luată de cei din Crişeni şi de felul în care aceştia privesc întreaga situaţie. “ Referitor la situaţia în care s-a ajuns la Crişeni, pentru mine, este un moment cu atât mai frustrant cu cât am fost primul oficial al statului, care a negociat şi care, totodată, a acordat garanţii scrise, din postura de ministru al Economiei – în ceea ce priveşte acordarea unui ajutor de stat din partea Guvernului României pentru această investiţie. În cadrul ultimei întâlniri avute la Crişeni cu ceilalţi factori politici, am luat decizia ca preţul de pornire al licitaţiei să fie de un evaluator independent. Din păcate, niciunul dintre consilierii locali de acolo nu ne-a spus, atunci, ce aveau în gând, şi anume să ceară suma de 7,9 euro/mp”, a declarat Lucian Bode. Acesta a subliniat un alt fapt îngrijorător: starea de suspiciune amplificată la maxim în Crişeni. “Poate cel mai grav lucru este că, la nivelul comunităţii din Crişeni, toată lumea suspicionează pe toată lumea. Pentru a elimina o parte dintre suspiciuni, în cadrul întâlnirii de care aminteam, s-a mai stabilit ca imediat după ce se va rezolva problema Michelin, Consiliul Local Crişeni va lua o decizie privind destinaţia banilor rezultaţi din vinderea prin licitaţie a acelui teren. Şi această propunere a fost aprobată”, a spus Bode.

Liderul PDL Sălaj este şi mai vehement când vine vorba de punerea punctului pe “i” în privinţa celor trei consilieri, aceştia urmând să fie executaţi politic dacă Michelin nu este de acord să cumpere terenul la preţul de 7,9 euro/mp. “În ceea ce priveşte relaţia dintre conducerea PDL Sălaj şi consilierii democrat-liberali din Crişeni, consider că mandatul lor a fost acela de a vota, în şedinţa de CL, expertiza independentă. Ceea ce, până la urmă, nu s-a întâmplat. În condiţiile în care se dovedeşte că Michelin nu va mai fi interesată de achiziţionarea acelui teren, ratându-se astfel investiţia Companiei, consilierii locali ai PDL vor deconta politic decizia lor”, a declarat Bode..

Extrem de detaşat de situaţie este, însă, preşedintele PP-DD Sălaj, Alin Demle, care a precizat, încă dinaintea şedinţei de CL de vineri, că unicul consilier local pe care partidul îl are îl Crişeni poate vota după bunul plac şi după cum consideră. La fel a votat, de altfel, şi Ioan Iancău, singurul consilier local aparţinând Partidului Ecologist Român, acesta precizând că, şi dacă ar avea un preşedinte de filială care să ia o decizie politică în cazul Michelin, el nu ar ţine seama de ea.

Anterior şedinţei de vineri, pentru terenul respectiv, au fost întocmite trei evaluări: una cerută de Michelin, în urma căreia preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit la 3 euro/mp, una cerută de Primărie, potrivit căreia preţul a fost stabilit la 7,9 euro/mp şi o a treia, la recomandarea autorităţilor judeţene, în urma căreia preţul a fost stabilit la 5,4 euro/mp. După lungi discuţii, în şedinţa de CL de vineri, aleşii au decis ca preţul de la care să pornească licitaţia să fie 7,9 euro/mp, preţ care a fost comunicat în Franţa, directorilor companiei Michelin. Ca urmare, după ce luni de zile, mingea a fost la cei din Crişeni, acum conducerea Michelin va decide lucrurile.

Consiliul Local Crişeni este compus din trei consilieri PDL, trei – UDMR, doi – PSD, unul – PPDD, unul – PNL şi unul – PER, singurii care au votat pentru un alt preţ de pornire a licitaţiei (5,4 euro/mp) fiind cei din UDMR.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Anonim 18 decembrie 2012 at 15:31 - Reply

    tu Mihaela as dori sa spun ca esti cumva dar nu pot sa o fac si iti spun inca o data ai realizat si vineri si azi un articol cu multe minciuni si ti-o spun doar pe una acum si anume ca in sedinta de consiliu de vineri au existat doua propuneri de hotarari de consiliu referitor la pret: una cu 5,4 euro, pentru care UDMR a votat pentru, si una cu 7,9 la care toata lumea a votat pentru, doar consilierul PNL s-a abtinut. Mai pune mana si documenteaza-te ca devii penibila. Nu tine partea UDMR ca nu are rost. Multumesc pentru intelegere.

Lasa un Raspuns »