Impozite mai mari şi pentru şimleuani

Andreea Vilcovschi 9 ianuarie 2013 1
Impozite mai mari şi pentru şimleuani

După ce luni, consilierii municipali au votat pentru indexarea taxelor şi a impozitelor locale cu 16 la sută, astăzi este rândul aleşilor şimleuani să ia o decizie similară. Ei se vor întâlni la ora 12, pentru a aproba proiectul de hotărâre ce prevede alinierea taxelor şi impozitelor locale la nivelul minim stabilit prin Hotărâre de Guvern. Astfel, pentru terenurile şi clădirile pe care le deţin, locuitorii din Şimleu Silvaniei vor avea de plătit, în acest an, cu 16 la sută mai mult decât în 2012.

La finele anului trecut, aleşii de sub Măgura au stabilit ca dările locale pentru 2013 să rămână neschimbate, însă la numai câteva zile, Guvernul le-a dat planurile peste cap, aprobând un act normativ în care se stabilesc valorile minime ale taxelor şi impozitelor locale, valori cu 16 procente peste cele din 2012.

Primarul Septimiu Ţurcaş şi-a manifestat, atunci, speranţa că guvernanţii vor reveni asupra deciziei şi vor lăsa la latitudinea administraţiilor locale dacă modifică sau nu nivelul impozitelor. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, motiv pentru care consilierilor din Şimleu nu le-a rămas decât să se conformeze. “În cazul în care consilierii şimleuani ar refuza creşterea impusă de Guvern, Instituţia Prefectului va ataca hotărârea în contencios-administrativ, iar instanţa ne-o va respinge. Şansele de a ne impune decizia de menţinere a taxelor actuale este, aşadar, nulă”, a explicat Ţurcaş. Acesta ne-a mai declarat că nu mai poate aştepta după o eventuală ordonanţă de urgenţă, întrucât tot mai mulţi cetăţeni îşi manifestă nemulţumirea faţă de faptul că nu îşi pot achita impozitele. “Oamenilor nu li se pare corect să tot aştepte. Vorbim mai ales despre cei care figurează cu restanţe pe anul trecut şi pentru care fiecare zi ce trece presupune penalităţi de întârziere”, a menţionat primarul din Şimleu Silvaniei.

Cehanii plătesc impozite neindexate

Şi în cele două oraşe sălăjene – Cehu Silvaniei şi Jibou – consilierii au decis, în decembrie 2012, păstrarea impozitelor locale. Viceprimarul din Jibou, Ana Claudia Indreieş, ne-a dat asigurări că în oraşul de pe Someş nivelul dărilor va fi modificat în curând, pentru a fi respectate prevederile din actul normativ. Până atunci, jibouanii nu îşi vor putea plăti obligaţiile către bugetul local.

Cehu Silvaniei face, însă, notă discordantă, în condiţiile în care ghişeele de la Taxe şi Impozite sunt deschise, iar încasările se fac în baza vechii grile. “Consilierii din Cehu au votat, în ultima lună din 2012, pentru nemodificarea impozitelor locale. Ca urmare, cetăţenii care doresc să-şi plătească impozitele o pot face”, a anunţat primarul Andrei Varga, menţionând că aleşii locali se vor întâlni în cursul zilei de joi pentru a lua o hotărâre în ceea ce priveşte nivelul acestor dări.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. nae l. 9 ianuarie 2013 at 10:48 - Reply

    Comportamentul fluctuant al prim ministrului Ponta, este in deplina rezonanta cu un caracter labil,cu pronuntate trasaturi ale unui veritabil mitoman ! O sa ne “bucuram” de prezenta lui in fruntea guvernului , cel putin , inca 4 ani !

Lasa un Raspuns »