Guvernul majoreaza fondurile destinate crescatorilor de animale pentru lapte

Magazin Salajean 22 septembrie 2006 0

Guvernul majoreaza fondurile destinate crescatorilor de animale pentru lapte

Guvernul a hotarat majorarea cu 50 de milioane de lei noi a fondurilor destinate producatorilor agricoli, prin Programul privind sprijinirea asociatiilor crescatorilor de animale pentru lapte, prin intermediul caruia producatorii beneficieaza de un sprijin financiar de 60% din pretul de cumparare (inclusiv TVA) a dotarilor si instalatiilor de muls si de racire a laptelui. Programul a fost adoptat inca din luna iulie a anului trecut, si observandu-se interesul tot mai crescut al producatorilor, s-a hotarat suplimentarea fondurilor alocate finantarii acestuia, de la 100, la 150 de milioane de lei noi pentru a putea raspunde tuturor solicitantilor care indeplinesc conditiile de eligibilitate si care au depus cereri pana la data de 31 mai 2006. Pentru a obtine finantarea, asociatiile trebuie sa detina minimum 50 de capete de animale pentru lapte; sa aiba contract comercial cu furnizorul de dotari; sa detina contract de livrare a laptelui incheiat intre asociatie si procesator; sa detina avansul de 40% (inclusiv TVA) din pretul dotarilor. Deasemenea, asociatiile trebuie sa obtina hotararea adunarii generale a asociatiei crescatorilor de animale pentru lapte de a infiinta un centru de colectare a laptelui si sa aiba un proiect pentru infiintarea unui centru de colectare .

Pentru a indeplini conditiile de eligibilitate, producatorii agricoli persoane fizice, trebuie sa faca o declaratie pe proprie raspundere ca exploateaza direct animalele pentru lapte aflate in proprietate si sunt inscrise in registrul agricol; sa detina in propriettate adaposturi pentru animale, sa aiba minimum 2 ha de teren agricol si un numar de minim 3 capete de vaci de lapte, respectiv 15 capete de ovine sau caprine. In acelasi timp, producatorii agricoli trebuie sa detina contract cu furnizorul de dotari si sa asigure 40% (inclusiv TVA) din pretul dotarilor.

Mentionam ca nu pot obtine sprijin financiar producatorii si asociatiile care in momentul solicitarii sprijinului beneficiaza deja de finantare externa sau cei care au datorii restante catre bugetul de stat ori bugetul local.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »