Graul pentru samanta, insuficient in acest an

Magazin Salajean 10 octombrie 2007 0

Graul pentru samanta, insuficient in acest an

16.000 de hectare sunt programate spre cultivare cu paioase de toamna in Salaj in acest an, a declarat Luka Petru, director adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj. Problema de care se lovesc producatorii tine insa de cantitatea de samanta de grau insuficienta pentru insamantare, astfel ca fermierii care s-au decis pentru acest tip de paioase risca sa nu beneficieze de subventiile oferite de stat. Pot primi subventii de la Guvern pentru culturile de toamna producatorii care folosesc samanta certificata. Din pacate, stocul a fost epuizat. Noi am identificat cateva surse de unde se poate face rost de astfel de samanta, atat din tara, cat si din strainatate, si le-am comunicat societatilor care vand producatorilor seminte, ne-a declarat Luka Petru. In Salaj, necesarul de grau pentru insamantarile din aceasta toamna este de 3.000 de tone. Sursele la care se refera directorul DADR Salaj sunt statiuni de cercetare si producatori de samanta certificata din Slovacia, intrucat Ungaria si Serbia, tari de unde s-ar putea importa, nu mai au samanta de grau.

Producatorii pot utiliza si samanta din productia proprie, daca aceasta este certificata, subventiile putand fi solicitate si in acest caz de la Guvern. Daca fermierii folosesc samanta necertificata, nu poate fi vorba de solicitarea sprijinului financiar de la stat pentru aceste culturi. In plus, masura ar putea avea efecte negative anul viitor, cand exista riscul sa se obtina o productie de grau mai mica si de calitate mai slaba.

Criza si in restul judetelor

Criza de samanta de grau certificata este intalnita si in restul judetelor, determinand reprezentantii Federatei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania sa estimeze ca vor fi infiintate culturi doar pentru 85 la suta din suprafata estimata. La nivel national, acest lucru inseamna peste 300.000 de hectare care vor ramane necultivate. Directorul Luka Petru a declarat ca situatia din acest an in ceea ce priveste cantitatea de samanta de grau insuficienta ar putea fi evitata in anii urmatori daca se va stimula producerea de samanta certificata. Pana acum, pe piata nu a existat cerere pentru astfel de samanta, asa ca producatorii nu erau interesati de o asemenea afacere, care se dovedea nerentabila. Acum, insa, situatia se schimba, mai ales ca subventiile de la stat se acorda doar fermierilor ce folosesc samanta certificata, a spus directorul DADR.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale acorda sprijin pentru infiintarea culturilor de toamna prin atribuirea gratuita a bonurilor valorice, pentru subventionarea motorinei si pentru achizitionarea de seminte, pesticide sau ingrasaminte.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »