Furnizorii de servicii sociale – la evaluare

Magazin Salajean 21 august 2007 0

Furnizorii de servicii sociale - la evaluareDirectorul executiv al Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Salaj, Matolcsi Elisabeta, a declarat recent in cadrul unei conferinte de presa ca, de la inceputul anului si pana la data de 30 iunie, la nivelul judetului au fost acreditati 77 de furnizori de servicii sociale, insumand 177 servicii sociale furnizate.

Printre furnizorii de servicii sociale se afla si 42 de primarii salajene, din care 41 sunt compartimente de asistenta sociala si o directie de asistenta sociala, cu 89 de servicii sociale furnizate.

De asemenea, exista 33 de organizatii non-guvernamentale cu 45 de servicii sociale, doua unitati de asistenta cu trei servicii sociale si un centru de asistenta medico-sociala cu doua servicii sociale.

Au fost acreditate cu preponderenta, ca furnizori de servicii sociale, primarii pentru a desfasura activitati de informare si consiliere pentru persoane cu nevoi speciale si ingrijiri la domiciliu pentru persoane varstnice si persoane cu handicap, a spus directorul Matolcsi.

Potrivit statisticii intocmite de reprezentantii DMPS Salaj, s-a constatat implicarea cultelor religioase in a oferi servicii sociale prin solicitarea acreditarii pentru ingrijiri la domiciliu pentru persoane varstnice si persoane cu handicap.

Totodata, in primul semestru al acestui an, s-au efectuat monitorizari si evaluari de birou si de teren a furnizorilor de servicii sociale acreditati, in vederea verificarii mentinerii conditiilor care au stat la baza acordarii acreditarii. Pe parcursul anului 2007 este stabilita vizita in teritoriu, care are ca obiectiv procedura de evaluare in urma acreditarii furnizorilor de servicii sociale.

Pana in prezent au fost evaluati de catre personalul DMPS Salaj un numar de 10 furnizori de servicii sociale acreditati, a adaugat Matolcsi Elisabeta.

Directia Muncii – in ajutorul persoanelor defavorizate

Aproximativ 24.357de persoane defavorizate din judetul Salaj vor beneficia de Programul de furnizare a produselor alimentare conform HG 710/4 iulie 2007 privind implementarea Programului de furnizare a produselor alimentare catre persoanele devaforizate din Romania. Potrivit reprezentantilor DMPS Salaj, programul va fi finantat din Fondul European de Garantare Agricola, aferenta exercitiului financiar al anului 2007.

Prin acest act normativ se stabilesc cateva atributii ce revin Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) printre care: stabilirea criteriilor de eligibilitate in vederea identificarii persoanelor defavorizate (beneficiari de venit minim garantat, pensionari agricultori, persoanele asistate in centre rezidentiale); identificarea persoanelor beneficiare ale Programului.

In urma activitatii de identificare a persoanelor defavorizate efectuata de catre DMPS Salaj , la nivelul judetului s-a constatat ca exista 12.525 de beneficiari ai venitului minim garantat, 10.913 pensionari agricultori, 842 de persoane asistate in cele 10 centre rezidentiale si 77 de salajeni care beneficiaza de masa la Cantina de Ajutor Social a Primariei Zalau.

27 de cazuri de violenta in familie in primele sase luni ale acestui an

Potrivit statisticilor intocmite de reprezentantii DMPS Salaj, in semestrul I al anului in curs au fost inregistrate 27 de cazuri de violenta in familie, din care doua cazuri s-au soldat cu decesul victimelor (un barbat si o femeie, din grupa de varsta 44-55 de ani).

Cele mai multe victime ale violentei in familie sunt femeile. In primele luni ale acestui an au fost agresate 22 de femei, cu doua cazuri mai multe decat s-au inregistrat anul trecut. Pe locul doi se afla adultii cu varste cuprinse intre 35-45 de ani, urmand tinerii cu varste cuprinse intre 25-35 de ani, adultii cu varste intre 45-55 de ani si tinerii cu varsta cuprinsa intre 14-25 de ani. In randul barbatilor s-au inregistrat cinci victime.

Au fost semnalate opt cazuri de violenta fizica, patru cazuri de violenta psihologica si 15 cazuri de violenta combinata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »