Fraudomania balcanica a fondurilor europene

Magazin Salajean 24 iunie 2008 0

17 iunie. Sofia. 88 milioane euro din fondurile europene au fost blocate de catre guvernul bulgar. Sunt vizate zece proiecte Phare din perioada 2001 – 2005. Modernizarea drumurilor care leaga Bulgaria si Grecia a fost stopata. Au primat interesele particulare. Fratele directorului care trebuia sa gestioneze fondurile alocate pentru transport si infrastructura a contractat lucrari publice, in pofida conflictului grosolan de interese. Firma de audit KPMG a semnalat o sumedenie de alte abateri de la normele europene.

17 iunie. Bucuresti. 80 milioane euro din fondurile europene au fost absorbite in conditii grave de nereguli si fraude, in ultimii trei ani. Demascarea lor s-a datorat sistemului de control roman al fondurilor europene, reprezentat prin Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF, infiintat in 2005), inexistent in cazul bulgarilor. Agentiile de implementare au fost informate si s-a recuperat pe cale administrativa suma infima de aproape 4 milioane euro. In celalte cazuri procedurile de recuperare sunt in curs. 139 de dosare suspicionate de frauda suspectate de frauda se afla la Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Dintre acestea, Parchetul a solutionat aproape o treime. 52 de persoane au fost trimise in judecata pentru infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene (CE). In cinci cauze penale, instantele judecatoresti de fond au pronuntat condamnari cu pedepse ce ajung pana la 10 ani de inchisoare.

CE a sanctionat dur Bulgaria prin retragerea integrala a fondurilor europene pe anumite programe operationale. Raportul din iulie 2008 va aduce noi corectii. Romania nu pare a fi inca vizata, insa atitudinea beneficiarilor si a autoritatilor de intermediere dau semnale ingrijoratoare. O dezbatere publica care sa vizeze direct Romania si Bulgaria este ceruta cu insistenta in prezent de catre deputatii Parlamentului European. Comisia Europeana cauta frenetic mijloacele legale de a conditiona alocarea fondurilor structurale si de coeziune de reformele juridice. Misiune in aparenta imposibila, dar simplul mesaj transmis de o astfel de initiativa ar trebui sa ne alarmeze.

Metode de fraudare a fondurilor europene

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »