Fonduri pentru impadurirea terenurilor agricole

Magazin Salajean 24 septembrie 2010 0

Fonduri pentru impadurirea terenurilor agricole

Proprietarii de terenuri agricole, indiferent ca sunt persoane fizice, juridice sau institutii, pot depune, in perioada 1 octombrie – 29 octombrie, cereri de finantare aferente Masurii 221 – Prima impadurire a terenurilor agricole. Solicitarile se vor putea face la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Salaj.

Prin intermediul acestui program (care se ca derula in paralel cu cel gestionat de Administratia Fondului pentru Mediu – impadurirea solurilor degradate, dar in care se pot inscrie doar autoritatile publice), se pot impaduri toate terenurile agricole, cu exceptia pajistilor permanente neafectate de procese de degradare a solului. Astfel, se poate asigura si impadurirea terenurile agricole din jurul oraselor. Pot fi impadurite si terenurile care contin soluri nisipoase si mobile, terenurile din luncile raurilor, dar si terenurile afectate de eroziune sau desertificare.

Suprafata agricola propusa pentru impadurire trebuie sa fie de minimum 0,5 hectare. Prima conditie pe care trebuie sa o respecte solicitantul este sa faca dovada detinerii terenului agricol eligibil pentru impadurire. Acesta trebuie sa fi fost declarat la APIA, in ultimii doi ani calendaristici, si sa fi respectat in toata aceasta perioada si pe toata suprafata parcelelor propuse pentru impadurire Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC). Pentru ca un fermier sa isi poata realiza o astfel de plantatie forestiera, trebuie sa intocmeasca, impreuna cu persoanele autorizate in acest sens, un proiect de impadurire. Se pot acorda trei tipuri de plati: o prima pentru lucrarile de infiintare a plantatiei, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere (pe o perioada de 5 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere) si o prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi (pe o perioada de 15 ani, incepind cu anul infiintarii plantatiei).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »