Fonduri pentru agricultura ecologica

Magazin Salajean 7 octombrie 2011 0

Fonduri pentru agricultura ecologica

Producatorii agricoli salajeni pot beneficia de fonduri pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole ecologice. Acestia mai pot depune cereri pentru solicitarea ajutorului specific la Agentia de Plati pentru Interventie si Agricultura Salaj pana in data de 17 octombrie.

Acest sprijin financiar se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica, de conversie.

In cursul anului trecut, din Salaj, asa cum am aflat de la Ioan Tarau, sef serviciu in cadrul APIA Salaj, s-au primit 35 de cereri pentru agricultura ecologica, din care 32 au fost aprobate. Sumele alocate pentru acestia s-au ridicat la valoarea totala de 307.137 de lei. Pana la aceasta data, pentru acest an s-au inregistrat 67 de cereri de la producatorii salajeni.

De fonduri pot beneficia persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoane juridice. Acestea trebuie sa indeplineasca cumulativ conditii referitoare la: inregistrarea lor in sistemul de agricultura ecologica; detinerea unui contract incheiat cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene sau aprobat de catre MADR; detinerea unui document justificativ sau certificat de conformitate in care se mentioneaza statutul exploatatiei in conversie, cultura, suprafata, numarul de animale, numarul de familii de albine, emis de organismul de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul.

Agricultorii trebuie sa se mentina in sistemul ecologic cinci ani si sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul local. In cazul beneficiarilor din productia vegetala, suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,30 ha, ocupata cu culturi anuale, culturi perene sau pasuni si fanete permanente.

Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura.

In cazul in care beneficiarul exploateaza mai multe terenuri aflate pe raza mai multor judete, cererea va fi depusa la centrul judetean APIA.

Pentru acest tip de ajutor specific, Romania beneficiaza de fonduri europene de 3,098 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Cuantumul platii anuale suplimentare pe exploatatie se calculeaza de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, dupa finalizarea verificarilor, prin raportarea plafoanelor alocate la numarul de beneficiari eligibili, pentru fiecare dimensiune a exploatatiei din productia vegetala si animaliera, in limita platii anuale suplimentare maxime pe exploatatie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »