Fonduri nerambursabile pentru salajenii care vor sa isi infiinteze IMM-uri

Magazin Salajean 22 februarie 2012 0

Fonduri nerambursabile pentru salajenii care vor sa isi infiinteze IMM-uri Salajenii interesati sa se lanseze in afaceri, in acest an, pot apela la Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintre-prinderilor de catre intre-prinzatorii tineri, derulat de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (A.I.P.P.I.M.M). Prin programul respectiv, autoritatile centrale vizeaza stimularea infiintarii de noi microintreprinderi, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor in scopul implicarii acestora in structuri economice private. Finantarea programului se va face cu fonduri de la bugetul de stat prin acordarea de alocatii financiare nerambursabile, inscrierile urmand sa se realizeze on-line, in aplicatia pusa la dispozitie pe site-ul AIPPIMM: www.aippimm.ro. Beneficiarii programului pot fi tinerii debutanti in afaceri, cu varsta de pana la 35 de ani, care nu au mai detinut calitatea de actionar sau asociat in vreo firma si au un plan bun de afaceri cu care sa obtina un punctaj cat mai mare la aplicatia on-line.

Dintre facilitatile oferite prin Program poate fi mentionata acordarea de alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50 la suta din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 10.000 de euro. Se vor acorda garantii de stat pana la cel mult 80 la suta din valoarea creditului solicitat, pentru creditele contractate de beneficiari in vederea realizarii planurilor de afaceri, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 80.000 de euro, prin intermediul Fondului National de Garantare al Creditelor pentru IMM.

O alta facilitate de sprijinire a tanarului intreprinzator adoptata anul trecut prin acelasi act normativ care a reglemtat si programul anterior amintit este aceea potrivit careia cheltuielile de asigurari sociale datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult patru salariati – dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat.

Conditiile de eligibilitate fac referire la microintreprindere care poate fi infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult cinci intreprinzatori debutanti asociati. Microintreprinderea trebuie sa aiba in obiectul de activitate cel mult cinci grupe de activitati CAEN, cu exceptia urmatoarelor activitati: intermedieri financiare si asigurari; tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, plante si substante aflate sub control national, precum si activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.

De asemenea, tanarul intreprinzator trebuie sa angajeze cel putin doi salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare si sa reinvesteasca macar 50 la suta din profitul realizat in anul precedent.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »