Fiscul schimbă Declaraţia Unică

Prima acţiune a noii conduceri a ANAF este să modifice Declaraţia Unică. Declarația se depune electronic până la data de 15 martie 2019.

Prin formularul „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” au fost declarate de către persoanele fizice veniturile realizate în anul 2017, pe baza cărora organul fiscal a stabilit impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate pentru anul 2017.

Totodată, prin acest formular, contribuabilii au declarat impozitul pe venitul estimat, precum și contribuțiile sociale datorate, potrivit legii, pentru anul 2018.

Întrucât începând cu anul 2018, stabilirea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale se realizează de către contribuabili, prin autoimpunere, este necesară modificarea formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea unui nou formular „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, care va fi utilizat pentru declararea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate atât pentru veniturile realizate în anul 2018, cât și pentru veniturile estimate a se realiza în anul 2019.

Modificările față de actualul formular sunt, în principal, următoarele:

– includerea rubricilor necesare stabilirii de către contribuabili a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate pentru anul 2018;

– includerea unei secțiuni pentru declararea impozitului pe veniturile din jocuri de noroc ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker, realizate în perioada 1 ianuarie – 22 martie 2018, inclusiv.

– modificarea secțiunii privind destinația unei sume din impozitul datorat pe venitul net/câștigul net anual impozabil, pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult sau pentru acordarea de burse private, întrucât prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.25/2018 a fost introdusă posibilitatea direcționării sumei reprezentând 3,5% din impozitul anual pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii;

– includerea unei secțiuni în vederea stabilirii venitului net anual impozabil și a impozitului datorat pentru anul 2018, în cazul veniturilor din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală, impuse în sistem real, potrivit art.118 din Codul fiscal.

– includerea unei secțiuni care să sprijine contribuabilii la stabilirea sumei de plată.

Declarația se depune până la data de 15 martie 2019, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii.

 

Leave a Comment