Fiscul face precizări privind schimbările apărute la înregistrarea în scopuri de TVA

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Sălaj, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Sălaj a organizat vineri, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Sălaj, o întâlnire cu contribuabilii în vederea prezentării modificărilor intervenite în legislaţia fiscală, aplicabile începând cu data de 1 februarie 2015, în ceea ce priveşte înregistrarea în scopuri de TVA. Reprezentanţii AJFP Sălaj subliniază că, în perioada următoare, vor fi făcute cunoscute, prin intermediul unor comunicate de presă, principalele noutăţi legate de subiectul întâlnirii amintite, noutăţile de mai jos referindu-se la criteriile pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA, conform OPANAF 17/2015.
Potrivit aceleiaşi surse, Ordinul amintit mai sus stabileşte criteriile care condiţionează înregistrarea în scopuri de TVA pentru următoarele categorii de contribuabili: societăţi înfiinţate în baza L31/1990, care se înmatriculează la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) Sălaj şi solicită înregistrarea în scopuri de TVA la înfiinţare, înainte de efectuarea operaţiunilor impozabile, caz în care declară că cifra de afaceri este mai mare sau egală cu plafonul de 220.000 echivalentul a 65 de mii euro; societăţi înfiinţate în baza L31/1990 care se înmatriculează la ORC, care deşi în cursul anului nu depăşesc plafonul de scutire prevăzut de lege solicită înregistrarea în scopuri de TVA prin opţiune; societăţi cărora li s-au anulat înregistrarea de TVA din cauze precum – sunt declarate ca inactive, au înregistrată starea de inactivitate temporară la ORC, administratorii şi asociaţii persoane impozabile cât şi persoana impozabila însăşi au fapte înscrise în cazier, nu au depus decont o perioadă de 6 luni consecutive sau au depus cu sume în 0, şi ca o noutate, nu justifică intenţia şi capacitatea de a desfăşura activităţi economice care implica operaţiuni economice care intra în sfera de TVA.
Documentele care trebuie depuse de către contribuabil în vederea înregistrării în scopuri de TVA sunt următoarele: persoanele impozabile care solicită înregistrarea concomitent cu înmatricularea la Registrul Comerţului, depun la organul fiscal competent în aceiaşi zi, în care depun cererea de înmatriculare şi cererea de înregistrare în scopuri de TVA , formular 098, al cărui model şi instrucţiuni de completare sunt prevăzute de Ordin nr. 112 /2015 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare fiscale utilizate de unele persoane impozabile în domeniul taxei pe valoarea adăugată; persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA ulterior înmatriculării şi declară că în cursul anului nu depăşesc plafonul de scutire, dar optează să devină plătitor de TVA, depun la organul fiscal competent formularul 010 declaraţie de menţiuni; persoanele impozabile cărora le-au fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA din motivele prezentate mai sus vor depune la organul fiscal competent cererea de înregistrare în scopuri de TVA formular 099 al cărui model şi instrucţiuni de completare sunt prezentate în Ordinul Nr. 18 /2015 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare fiscale utilizate de unele persoane impozabile în domeniul taxei pe valoarea adăugată.
Criteriile care condiţionează înregistrarea în scopuri de TVA sunt următoarele: persoana impozabilă nu se află în situaţia de a nu desfăşura activitate economică în spaţiul destinat ca sediu social, ca sediu secundar sau în afara acestora, caz în care contribuabilul depune o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că desfăşoară sau nu, activitate economică în spaţiile respective; niciunul dintre administratori şi/sau asociaţi (indiferent de ponderea pe care o deţin în capitalul social) nu au fapte înscrise în cazier de natura infracţiunilor sau nu au stabilită atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent; în cazul în care administratorii/asociaţii persoanei impozabile nu sunt înregistraţi fiscal în România, aceştia trebuie să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu au comis infracţiuni sau nu le-au fost stabilite atragerea răspunderii solidare; evaluarea, pe baza analizei efectuate de organul fiscal , a intenţiei si capacităţii de desfăşurare a activităţii economice care implică operaţiuni care intră în sfera TVA, caz în care persoana impozabilă va depune la organul fiscal competent o declaraţie pe proprie răspundere formular 088, al cărei model şi instrucţiuni de regăsesc în Ordin nr. 112 /2015pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare fiscale utilizate de unele persoane impozabile în domeniul taxei pe valoarea adăugată.
Potrivit AJFP Sălaj, soluţionarea solicitărilor de înregistrare în scopuri de TVA se finalizează prin emiterea deciziei de aprobare (dacă documentaţia este completa şi corectă) sau respingere (dacă organul fiscal competent constată că documentaţia depusă nu este corectă şi completă). În cazul în care se emite decizia de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA, aceasta se comunică persoanei impozabile fie direct sub semnătura de primire fie prin poştă cu confirmare de primire. După comunicarea deciziei se emite certificatul în scopuri de TVA, data luării în evidenţă fiind data comunicării deciziei.

One Thought to “Fiscul face precizări privind schimbările apărute la înregistrarea în scopuri de TVA”

  1. RODICA

    Cea mai extinsa oferta de lucru! Lucram deja cu foarte multi oameni! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: rodica98827@yahoo.com

Leave a Comment